Због хладноће угрожено око 150 становника општине Дољевац

Радници дољевачког Црвеног крста несмањеним темпом на терену обилазе домаћинства и становништво које је ових дана најугроженије, а то су углавном старије особе које саме живе. Према њиховим подацима таквих становника у нашој општини има  око 150.

Од почетка леденог таласа ове недеље њихове екипе обишле су преко стотину људи, а данас планирају да посете и остале. Радници Црвеног крста тренутно су на терену у Белотинцу, Малошишту, Чапљинцу и Орљану, у посети угроженима којима достављају пакете хране, као и ћебад, а такође прикупљају податке о домаћинствима којима недостаје огревно дрво.

Према стању на терену, како кажу, може се закључити да је највећи  проблем огревно дрво, док је много мањи број људи него што је било очекивано, којима недостају намирнице.

Такође, велики проблем су, додаје Даније Костић из Црвеног крста, нехигијенска ромска насеља, пре свега у Шарлинцу где људи буквално живе у земуницама, а оваквих проблема има и у Дољевцу и Мекишу. Таквих домаћинстава према подацима Црвеног крста има 27 на територији општине Дољевац.

Без обзира на надлежне службе чији је посао збрињавање угрожених, свако од нас требало би у овим екстремно хладним данима да посети, уколико има, комшије које су саме, болесне, непокретне или тешко покретне и упита их треба ли им нека врста помоћи. Управо ово хладно време је право време да покажемо хуманост на делу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *