Погодности из предлога новог закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица, односиле би се на учеснике свих ратова – закључно са НАТО бомбардовањем 1999. године, пишу данашње “Новости”.
Како наводи лист, у те погодности спадала би месечна примања, пензије, инвалиднине, додаци за негу, једнократна новчана помоћ, бесплатна рехабилитација и опоравак, повлашћена вожња, бесплатно путовање и за пратиоце, финансијске дотације за возило, бесплатне сахране и друго. Те принадлежности имаће борци, ратни инвалиди и њихове породице и потомци.
Нови закон тек треба да прође скупштинску процедуру и могао би да ступи на снагу 1. јануара 2020. године.
Како је речено у Министарству за рад, социјална и борачка питања, реч је о радној верзији закона, а у току је прибављање мишљења и сагласности других надлежних органа.
Уколико буде усвојен, овај закон би требало да буде основни документ који ће обезбедити многе повољности за све ратнике (у појединим случајевима њихову родбину и потомке) – од балканских ратова до НАТО бомбардовања 1999. године, као и за оне који учествују у мировним акцијама под заставом УН.
Овим законом ће бити обухваћено и око 36.000 борачких пензионера, наводе “Новости”.
“После много деценија склопљен је политички консензус, па закон обухвата све учеснике ратова, попут партизана и четника, али и припадника војске краљевине Југославије од 6. до 17. априла 1941. године. Признају се учесници Равногорског покрета од 17. априла 1941. до 15. маја 1945. године“, пише лист.
Како се додаје, највећа новина су учесници у оружаним сукобима СФРЈ од 17. августа 1990. године, као и 27. априла 1992. године. Ту су коначно и они коју су бранили СРЈ током НАТО бомбардовања од 24. марта до 26. јуна 1999. године.

Аутор: Танјуг, Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *