Реконструкција и изградња вртића у Дољевцу и Житорађи

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић потписао је јуче споразуме са челницима Дољевца, Житорађе и Сремске Митровице о реконструкцији и изградњи вртића у тим локалним самоуправама. Према плану, у Пуковцу биће потпуно реконструисана зграда старе школе која се већ дуго не користи и у изузетном је лошем стању, а предвиђена је комплетна изградња са опремањем и пратећим мобилијаром.  Вртић “Прва радост” у Житорађи требало би да добије нови објекат и места за још 34 малишана.

Споразум о сарадњи с министром просвете Младеном Шарчевићем јуче су потписали председник општине Дољевац Горан Љубић, председник општине Житорађа Иван Станојевић и градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер.

Захваљујући пројекту „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, које се финансира из зајма Међународне банке за обнову и развој (ИБРД), биће повећан број слободних места за децу узраста од три до пет и по година, посебно за децу из осетљивих друштвених група.

У Пуковцу биће реконструисана и дограђена стара школа и од ње направљен вртић. Места ће бити за 40 деце, а за те намене добили су нешто више од 27 милиона динара.

Како каже Јелена Илић, начелница опште управе у Дољевцу, овим уговором предвиђена је реконструкција и доградња старе школе у Пуковцу као и промена намене овог објекта у предшколску установу.

  • Динамика и почетак радова још увек нису познати јер поступак јавне набавке спроводи ресорно министарство. Надамо се да ће у наредном периоду јавна набавка бити објављена и да ће за неких месец дана бити потписан тројни уговор од стране извођача, Министарства просвете и општине Дољевац- истакла је Илићева.

Према неком плану радови би требаи да буду завршени до почетка нове школске године. Изградњом ће се добити места за малишане старости од 3 до 5 година, а биће смештени у две групе од по 24 детета.

Житорађа ће доградњом постојећег вртића повећати капацитете за још 34 малишана. Рок за завршетак радова је седам месеци, а за те намене издвојено је скоро 21 милион динара.

Како каже Срђан Пиловић из  ПУ „Прва радост“ у Житорађи, Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије финансираће овај пројекат са 25 милиона динара. Он истиче да ће радови почети веома брзо, а да ће се све завршити до краја текуће године.  Пиловић је на крају додао да после доградње ових просторија неће бити листе чекања за пријем деце у Житорађи.

Министар је објаснио да су у првој фази изабране општине Житорађа (21 милион динара), Дољевца (28 милиона динара) и Сремске Митровице (103 милиона динара) јер су биле спремне и обезбедиле услове за изградњу, односно реконструкцију.

М.Јовановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *