Општинама забрањено да финансирају противградну заштиту

На почетку нове сезоне одбране од града, која почиње 15.априла, поново се актуелизује питање њеног адекватног финансирања. Наиме, годинама уназад средства која је за те намене издвајала држава преко Републичког хидрометеоролошког завода, односно Радарског центра, нису ни приближно била довољна како за плаћање срелаца, тако ни за набавку оптималног броја противградних ракета. Зато су многе локалне самоуправе, па и општина Дољевац издвајале додатна средства како би ефикасност одбране од града била на високом нивоу.

Како је Радио Копријану рекао начелник за привреду и финансије у општини Дољевац Јовица Пешић, општина Дољевац је до сада издвајала годишње око пола милиона динара за те намене, а буџетом за ову годину такодје су предвидјена средства у истом износу за овогодишњу сезону одбране од града. –Стрелци су из државне касе зарадјивали свега 4 000 динара месечно, током шест месеци колико сезона одбране од града траје, што није ни приближно довољно узимајући у обзир труд и обавезе стрелаца и потебу да све то време буду у близини противградних станица Зато су стрелци били оправдано незадовољни, те је општина Дољевац из сопствених средстава издвајала новац да се ови људи додатно плате, како би се мотивисали за ефикасан и ажуран рад. Такодје, о свом трошку набављали смо и додатне количине ракета, истиче Пешић.

Медјутим, последњих година појавио се проблем због тога што су локалне самоуправе финансирале рад противградне заштите, јер по прописима, та област није у њиховој надлежности. –Како нам је речено у Министраству финансија, а са чиме се слаже и Државни ревизор, самим тим што тај посао није у нашој надлежности, не може се ни финасирати из локалне касе. Тако да иако смо и за ову годину предвидели средства за те намене, велико је питање да ли ћемо моћи да их искористимо.

То значи да за овај проблем и даље не постоји адекватно решење, иако сезона одбране од града само што није почела. Тако да ће пољопривредници у Србији, па и у општини Дољевац овог лета са стрепњом гледати у небо и страховати за своје усеве. У општини Дољевац иначе постоје четири противградне станице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *