Радови на чишћењу канала у Малошишту!

Радови на санацији и чишћењу канала у центру Малошишта  почели су пре  десетак дана. Извођач радова је Водопривредно друштво  „Ерозија“ из Ниша, а вредност радова је око два и по милона динара.

Ове године, према речима Зорана Станојевића председника МЗ Малошиште, радиће се један део, који је према неким проценама најкритичнији, ако дође до већих падавина, а самим тим и његовог изливања и угрожавања околних кућа и објеката, али и ради заштите земљишта од ерозије и бујица и штетног дејства вода.

  • Радови на чишћењу, санацији  и унапређењу функционалности канала у Малошишту почели су пре десет до петнаест дана. Радови су у дужини од око 1500 метара, а изводе се од улаза у насеље до прелаза испод старог ауто пута  – рекао је Зоран Станојевић у изјави за радио Копријан.

Он је истакао да је ће леви крак канала у Малошишту бити саниран и очишћен током следеће године, када буду обезбеђена средства, као и део који се улива у Јужну Мораву.

  • Ово је велики посао. У овом делу канала  било је доста земље и муља, тако да вода, услед киша или топљења снега, није могла да отиче већ се је задржава и претила да угрози околне куће. Међутим, приликом радова, уклоњена је и огромна количина разног ђубрета, пре свега пластичне амбалаже, али и другог разног отпада који су несавесни грађани бацали и допринели да канал буде у овако лошем стању – истиче председник МЗ Малошиште.

Тренутно највећи проблем представља смеће и отпад који завршавају на непрописним местима, јер мештани масовно бацају смеће у канал и на тај начин праве  дивље депоније које се стихијски шире угрожавајући животну средину, али и функционалност канала.

  • Апелујем на грађане Малошишта, да поштују наш труд и залагање и не бацају смеће у тек очишћеном каналу. Људски фактор свакодневно доприноси нарушавању и деградацији овог терена. Проблем имамо и са већом количином разног смећа изнад села, па са сваком већом количином кишних падавина, бујичне воде га разносе и стварају ружну слику наше околине, али и доводе до тога да се смеће на неким местима у каналу задржи и доведе до тога да се вода из канала излије и угрози околне објекте – каже Станојевић.

Он се нада да ће, када буде очишћен и леви крак канала у Малошишту, прорадити еколошка свест мештана и да неће бацати смеће и остали отпад, попут грађевинског отпада, шута и слично и да ће неће угрожавати средину у којој живе, јер се само на тај начин могу створити услови за квалитетнији начин живота. Загађење разним ђубретом  је један од највећих проблема, па зато долази и до изливања или задржавања воде у каналу, а самим тим утиче и на загађење земљишта и воде.

М.Јовановић/Радио Копријан

Фото: М.Јовановић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *