Социјално угрожени Дољевчани лакше до бесплатних киловата!

У општини Дољевац 213 социјално угрожених грађана остварило је право на бесплатне киловате, а према званичним подацима, тек сваки пети социјално угрожени грађанин Србије користи повољности које држава даје при плаћању струје. Данас  на снагу ступају измене и допуне Уредбе о енергетски угроженом купцу, којим надлежни покушавају да најсиромашнијим грађанима олакшају процедуре добијања бесплатних киловата. Повећани су лимити прихода домаћинства за стицање ових олакшица, а право на њих имају и подстанари. Недавно је Министарство енергетике повећало нивое прихода који су постављени као услов за добијање повољности у плаћању електричне енергије.

У дољевачкој локалној самоуправи кажу да се труде да социјално угроженим грађанима изађу у сусрет да остваре ово право и помажу им око прибављања докумената који су им потребни како би доказали статус. Међутим, као препреку  на путу за добијање бесплатних киловата, како кажу  нису услови које је држава прописала, већ неинформисаност грађана.

Надлежне службе у Дољевцу истичу да статус  енергетски заштићеног купца је условљен укупним примањима домаћинства, бројем чланова породице и  имовним стањем. Такође, за остваривање овог права предвиђени су и лимити у потрошњи струје. Сви грађани који примају новчану социјалну помоћ и дечији додатак олакшице за струју могу да добију аутоматски.

Сиромашни грађани који желе да добију бесплатне киловате морају да припреме одређену документацију. Потребно је приложити и доказе о пребивалишту и месечним примањима, уверење за децу да су на редовном школовању, а за незапослене уверење са бироа за незапослене, затим доказ из катастра из места пребивалишта и места рођења о поседовању непокретности, као и уверење управе јавних прихода из места пребивалишта и из места рођења, и последњи рачун за струју.

Држава је одредила лимите. За једночлано домаћинство месечно добија 120 киловата уколико приходује  до 14.258 динара. Породице са два или три члана које остваре статус енергетски угроженог купца,добиће 160 киловата, уз новчани приход до 20.759 динара. За породице са четири и пет чланова, припада им 200 бесплатних киловата, граница прихода је 27.255 динара. Најбројнија сиромашна домаћинства са шест и више чланова од државе добијају по 250 киловата, а лимит њихових прихода је 34.275 динара.

Списак  енергетских заштићених купаца у ЕПС се мења сваког месеца. ЕПС од локалних самоуправа у Дољевцу  добија имена најсиромашнијих купаца који имају право на бесплатне киловате. Те спискове ЕПС примењује приликом обрачуна и на основу тога се купцима одобрава попуст у рачуну за струју. Уколико на рачуну нема те повластице, грађани треба да се обрате Центру за социјални рад у Дољевцу или локалној самоуправи у Дољевцу.

М.Јовановић/Радио Копријан

Фото илустрација : Инфоврањанске.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *