Данас је Свети Пантелејмон – “Громом бије громовник Илија, ватром пали Огњена Марија, потпирује Свети Пантелија”

Данас је Свети Пантелејмон –  “Громом бије громовник Илија, ватром пали Огњена Марија, потпирује Свети Пантелија”

Српска православна црква и верници данас обележавају светог Пантелејмона (светог Пантелију). Пантелејмон значи свемилостиви. Верује се да је заштитник свих који много путују, односно оних којима је “друм други дом”.

Пантелејмон се родио у Никомидији од мајке хришћанке и оца незнабошца. Мајка му се звала Евула а отац Евсторгије.

Као младић је изучио лекарске науке, а на хришћанству је пришао на позив свештеника Ермолаја, који га је поучио Христовој вери и крстио га.

Пантелејмон је чудотворно излечио једног слепца, кога су други лекари узалуд лечили. Верује се да га је излечио вером и Христовим именом, а потом га крстио.

Лекари су из зависти оптужили Пантелејмона као хришћанина, те је му је судио цар Максимијан.

“И стаде пред земаљским царем телом, а умом стајаше пред Царем небеским”.

Пантелејмон је пре царем рекао да је хришћанин и на цареве очи излечио је једног одузетог човека од болести која га је дуго мучила.

То чудо је многе незнабошце привукло хришћанству.

Цар је наредио да Пантелејмона муче, али му се јавио Бог у неколико махова и избавио га неповређеног. Тада је убијен свети Ермолај са Ермипом и Ермократом.

Пантелејмон је, осуђен на смрт, клекнуо да се моли и тада га је џелат ударио мачем по врату, али се “мач преби као да је од воска”.

Џелат није могао да погуби Пантелејмона док није завршио молитву сам није рекао да га посеку.

Сматра се да су мошти светог Пантелејмона су чудотворне. Делови његових моштију налазе се на Светој гори и у три цркве у Београду – Руској цркви на Тамшмајдану, на Калемегдану у цркви Свете Петке и у храму Светог архангела Гаврила.

Он је убијен под дрвом маслине, која је потом постала “сва окићена плодом”.

Свемилостиви Бог је примио Пантелејмонову праведну душу и прославио га међу великим светитељима.

Пантелејмон је млад пострадао 27. јула 304. године.

Свети Пантелејмон се призива у молитвама у водоосвећењу и јелеосвећењу (свештању масла) заједно са светим Ермолајем и осталим безсребреницима и чудотворцима.

Најдивнији храм, посвећен овом светитељу налази се на Светој Гори, а постоји и Црква светог Пантелејмона у Крагујевцу, код насеља Станово.

Сматра се заштитником медицине и фармације.

Народ верује да је свети Пантелија брат светог Илије. Ако планирате започињање неког посла, данас је прави дан за то. Верује се да ће сваки рад свети Пантелија благосиљати и учинити успешним, а ваља се да се данас крене и на велики пут. Свети Пантелејмон је био велики путник, а данас је заштитник свих којима је друм други дом. У Србији мали број људи овог слави светог Пантелију као крсну славу. Ако се данас два непозната човека сретну у цркви са славским колачем у рукама, требало би да се изљубе и честитају један другом славу, јер се верује да су сигурно род.

Свети Пантелејмон спада у огњене свеце, као и Свети Илија и Огњена Марија. Зато на данашњи дан није добро радити у пољима, око класја… “Громом бије громовник Илија, ватром пали Огњена Марија, потпирује Свети Пантелија”.

Извор; Мондо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *