Отворена изложба у Нишу „Кад је свет стао, оне нису“

Прича десет жена из целе Србије, које су храбро иступиле и биле константно у првим редовима током пандемије, представљена је на изложби „Кад је свет стао, оне нису“ која је званично отворена у нишком ЕУ инфо кутку. Изложба ће бити постављена у излогу ЕУ инфо кутка и сви заинтересовани посетиоци моћи ће да је погледају до 7. маја, а након тога наставља свој пут по другим градовима у Србији.

Изложба приказује уметничке фотографије великог формата 10 жена из свих сфера живота које су дале пример и допринеле бољитку нашег друштва током пандемије COVID-19. Међу њима су медицинска сестра, наставница, апотекарка, продавачица, итд.

„Веома је важно да будемо свесни тога да су жене често кроз историју биле покретачка снага и одржавале друштво у тешким тренуцима. Исто тако, треба да знамо да су жене несразмерно више погођене последицама пандемије. Оне су више остајале без посла у односу на мушкарце, насиље над женама се повећало, а такође је сав непрепознат, неплаћен кућни рад пао више на леђа жена, које су због тога морале често да остављају по страни свој професионални развој“ каже Анђа Петровић из Координационог тела за родну равноправност и додаје да су жене представљене на изложби примери отпора и храбрости. У ситуацији кризе, када су се многи уплашили, оне нису стале.

Ова изложба премијерно је представљена у Београду на Међународни дан жена, као део глобалне кампање „Жене лидерке“ Уједињених нација.

„Жене лидерке у својим областима, које су обележиле целу претходну годину, заправо су жене које су биле на првој линији, све оне које су нам олакшале живот у времену кризе. Оне не само да су лидерке у својим професионалним улогама, већ су жене које су показале колико је терет кризе већински пао на жене. Биле су у вишеструким улогама, на послу и кући, и оне су заслужиле да им се дивимо“ истиче Јелена Секулић Недељковић, координаторка UN Women u Srbiji.

Једна од жена чије је искуство и залагање представљено на овој изложби је и Слађана Ђокић, медицинска сестра из Ниша.

„Нисмо знали са чим се сусрећемо, али су сви здравствени радници били максимално професионални. Сам почетак ове кризе у марту прошле године је био много тежак, са страхом, паником. Први дан је био најтежи, када смо сазнали да се боримо са нечим непознатим, невидљивим. Тешко је било доћи кући, угрожавати своју породицу, пријатеље, али нам је посао такав да смо сви морали да будемо у првој борбеној линији“ каже Слађана Ђокић.

Фотографија сваке жене на изложби је праćена аудио причом о њиховом искуству и раду током пандемије – како су се осеćале, која је била њихова улога и на који начин су допринеле својој заједници. Аутори фотографија су Сандра и Игор Мандић.

„Постоје људи који не стају ни онда када је тешко и када је застрашујућа ситуација за цело друштво и мислим да је важно да таквим људима одамо признање, да буду видљиви и препознатљиви у заједници. Зато је и нама драго да можемо да пружимо подршку целокупном овом пројекту“ каже Данијела Вучић, менаџерка ЕУ инфо кутка Ниш.

Пројекат је реализован уз подршку Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена UN Women, са Координационим телом за родну равноправност, Министарством за европске интеграције, Делегацијом Европске уније у Србији и Француском амбасадом у Београду.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *