У општинама Житорађа и Дољевац вакцинисано тек око 17% пунолетних грађана

У општини Дољевац, како пише Блиц, а према подацима  Канцеларије за ИТ и Е-управу вакцинисано је 2.540 пунолетних грађана или 17,24%, а у општини Житорађа имунизовано је 2.065 пунолетних лица или 16,96%.

Према подацима Београд је први град у Србији који има више од 40 одсто вакцинисаних пунолетних становника, а иза њега следи Ужице са 39,14 процената имунизованих грађана, затим Сремска Митровица, Прибој, Нови Сад и Ниш где је цепљено више од трећине популације старије од 18 година.

С друге стране, у Тутину, Новом Пазару, Лајковцу, Жагубици и Мионици још нема ни 15 процената вакцинисаних, показује статистика Канцеларије за ИТ и Е-управу коју ексклузивно представља “Блиц”. Убедљиво најслабије стоји општина Тутин са само 6,5 одсто вакцинисаног одраслог становништва, што значи да је заштиту примио тек сваки 15. грађанин, преноси Блиц.

Највећи број грађана вакцинисао се кинеском вакцином “Синофарм”, затим следе они који су примили “Фајзер” па цепљени “Спутњиком” док је најмање становника имунизовано “Астра Зенеком”. Занимљиво да је за четири процената више жена вакцинисано него мушкараца.

Очекује се да ће број вакцинисаних посебно расти наредних дана пошто су јуче широм Србије отворени пунктови за вакцинацију на којима грађани могу примити цепиво без претходне пријаве.

Директор Кнцеларије за ИТ Михаило Јовановић. подвлачи да је ово позив и свим локалним самоуправама, градоначелницима и председницима општина да организују своје додатне тимове за вакцинацију и мимо пунктова.

-Имамо довољно вакцина. Задатак за сваку локалну самоуправу је да се оде у свако мање место, у свако село, у сваки засеок и да се настави са масовном имунизацијом грађана – закључује Јовановић.

Грађани поред пријављивања за вакцинисање преко портала Е-управе и преко контакт центра, могу да се вакцинишу и слободним доласком на пунктове у свим општинама и градовима у Србији и без пријављивања. Доступна је “Фајзер” вакцина, а од данас ће бити доступна и Спутњик В” вакцина – наглашава Јовановић.

Извор: Блиц.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *