Одржана Бостанијада у Мекишу!

Синоћ је у дољевачком насељу Мекиш одржана 18. по реду “Бостанијада” коју по традицији организује  Јавне библиотека у сарадњи са МЗ Мекиш. У преподневним сатима одржане су стручне трибине, а предавачи су били  стручњаци из нишке Саветодавне полјопривредне службе.

У такмичењу за најтежу лубеницу  победио је произвођач Милан Стојковић  који је одгајио лубеницу тешку 17 кг и 565 грама. Зоран Станковић је са лубеницом тешком 16 кг и 410 грама  заузео друго место, а лубеница Стефана Здравковића  са 15 кг и 840 грама  је заузела треће место.

Лубеница Милана Стојковића  је победила  у избору за најслађу лубеницу и то са 11% присутности  шећера.  На овогодишњој Бостанијади најтежу дињу са нешто више од 10 кг. је произвела Горица Мицић.

Комисија која је прогласила најбољег произвођача бостана је имала заиста тежак задатак, јер једноставно требало је одабрати најбољег од најбољих. Тако је за најбољег произвођача проглашен Горан Крстић, а он је као главну награду добио растурач дјубрива, иначе поклон “Директне Банке” овогодишњег пријатеља Бостанијаде.

Како каже  шеф  нишке филијале  Директне Банке“  Милена Милић, ова банка велику пажњу поклања развоју пољопривредног сектора Србије, и присутна је на догађајима овог типа широм земље са посебном линијом кредита која носиоцима регистрованих пољопривредних газдинстава омогућава адекватну финансијску подршку уз веома једноставну процедуру приликом подношења захтева.

  • Директна Банка спонзор Бостанијаде

    Директна Банка у оквиру своје јединствене понуде на располагању има краткорочне и дугорочне динарске кредите са фиксном каматном стопом, за финасирање обртних средстава и улагања у све пословне активности пољопривредних газдинстава, попут ратарства, сточарства, воћарства и повртарства. Агро кредити Директне Банке се одобравају без депозита, учешћа и жираната, у износу до 1.200.000 динара, а средства се могу искористити за набавку робе, сировина, материјала, готових производа и услуга које пољопривредници користе у производњи”, истакла је Милена Милић, шеф експозитуре Директне Банке (Душанов базар у Нишу) у изјави за радио Копријан.

Госпођа Милић је још додала да је номинална каматна стопа код краткорочних кредита фиксна и износи 0% годишње, док је рок отплате од годину дана могуће прилагодити сензонској природи посла и кредит сервисирати у виду месечних, тромесечних или шестомесечних рата. Посебна предност Агро кредита Директне Банке је брзина одобравања, тачније кредит може бити одобрен у року од само пар дана, наравно уколико је од стране подносиоца захтева банци достављена потпуна документација.

Присуство Директне Банке на дољевачкој Бостанијади је била прилика  за све заинтересоване пољопривреднике да  директно од банкарских саветника сазнају на који начин и уз које кредитне линије могу значајно да обнове своје газдинство и увећају принос.

Иначе, и ове године имали смо избор за “Мис Бостанијаде” где је титулу освојила Јелена Стојковић  из Мекиша. Прва пратиља је била Кристина Младеновић из Малошишта, а друга Николина Илић такође из Мекиша. За “Мис шарма” проглашена је Александра Станковић из Кочана. На крају вечери организатори су се  потрудили да се присутни забаве уз богат културно-уметнички програм, а највећу пажњу присутнима је  привукао певач Драган Којић Кеба, који се са публиком дружио до касно у ноћ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *