Мирослав Стојковић Ћоса – човек који чува успомене од заборава!

Готово да нема човека у Дољевцу и околини који није чуо за певача и професора Мирослава ”Ћосу” Стојковића. Популарни Ћоса, познат као мајстор добре атмосфере и по свом баршунастом гласу такође је и човек који чува традицију и успомене од заборава. Поред својих редовних професорских обавеза којима је сваки дан посвећен, Ћоса стиже и да љубав према фолклору и народној традицији од малена усађује нашим најмлађим суграђанима. И готово да нема места у коме фолклор не живи захваљујући Ћоси.
Међутим, раме уз раме у љубави са фолколором је и љубав према музици, која је вероватно и Ћосина прва љубав заправо. Поред тога што годинама и деценијама уназад све виђеније манифестације у нашим крајевима не могу да прођу без његовог баршунастог гласа, Стојковић је познат као и изврстан мајстор у проналажењу талената. Као свој најуспешнији ”проналазак” Ћоса са поносом истиче певача Немању Николића.
Ја сам Немањи први дао микрофон у руке, и када сам га чуо остао сам без текста. Како је Немања стасавао и све више певао дешавало се да се људи који га слушају често запитају да ли је то Тома Здравковић или Немања Николић. – објашњава Ћоса.
Да је реч о великом човеку и уметнику, говори и податак да Немања Николић не пропушта прилику да се јавно захвали свом ментору и првом учитељу, те је тако у споту за песму ”Возови моји пролазе” коју у оригиналу пева баш Тома, а Немања ју је препевао пре пар месеци, своје место нашло и име Мирослава Стојковића.
Ја сам тај снимак из спота чувао дуго на тавану. То је са рођендана моје ћерке која је иначе Немањина школска другарица и тако да је то настало на њеном осмом рођендану. Тада је Немања први пут узео микрофон у руке и запевао, и већ тада сам знао да је то Тома после Томе. – каже нам Стојковић.

Свом ментору, Немања се захвалио речима ”Хвала Мирославу Стојковићу Ћоси на чувању успомена”. И заиста, ко би био погоднији за тако неку одговорну улогу сем Ћосе? Одговор је нико. А образложење одговора у томе да Ћоса музику и традицију носи у срцу, и као такве их никада не оставља саме, можда их с времена на време остави у неком кутку свог бића да мало тихују и одморе, али на крају ипак им се са осмехом враћа, који је при помену музике увек на његовом лицу.
С обзиром да је познат и ”шоу-мејкер” међу Дољевчанима и околином се усталила теза која каже:

Нема вица, нити штоса, док га не исприча Ћоса!

Послушајте песму ”Возови моји пролазе” у извођењу Немање Николића, и видите шта је то Ћоса отргао од заборава.

ФОТО: Мирослав Стојковић Ћоса – фејсбук

Текст је написан у оквиру реализације пројекта “Истакнуте личности Добрича” који је суфинансиран од стране општине Дољевац.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *