Укидање уредбе о обавезној цени хлеба од брашна Т-500, одмах је покренула лавину кориговања цена основне животне намирнице у Србији. Хлеб у Нишу од јуче је скупљи за 5 динара. Ову одлуку нишки пекари, у договору са осталим пекарама које снабдевају Ниш основном животном намирницом из околних места, донели су након укидања Уредбе о ограничењу цене хлеба од брашна типа 500.

Поскупљење су најавиле и готово све пекарске радње у нашем крају, али су поједине одложиле тренутак када ће се то десити. Како је радио Копријану речено у млинарској радњи “Црнци” у Пуковцу која се дуги низ година бави производњом хлеба, у овом тренутку, цене ове намирнице још увек нису кориговане, али свакако, додају, у наредном периоду то повећање је неминовно. Када и за колико још увек нису могли да открију.

Пекара “Клас-пек” из Чечине, која овом основном намирницом снабдева овдашње купце, није за сада подигла цену хлеба. Како кажу, планирају корекцију цене, али тренутно не знају када ће доћи до повећања. Хлеб овог произвођача и даље се може купити по цени од 30 динара.

Међутим, пекара у Малошишту “Еснаф-пек” подигла је цену хлеба за 5 динара. Сада се њхов производ продаје по цени од 35 динара, а како кажу цене пецива и осталих пекарских производа нису мењане.

Дољевачки трговци напомињу да је за сада посекупео хлеб нишких пекара, а да овдашњи произвођачи хлеба, који снабдевају трговинске радње овом намирницом, нису кориговали цене. Тако су у просеку за 5 динара, у дољевачким радњама, цену хлеба повећале пекаре “Нипек” и “Дон дон”.

У Центру за заштиту потрошача Форум сматрају да је ово поскупљење неоправдано.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *