ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ И ПРИЗНАЊА ПОВОДОМ ПЕТРОВДАНА – СЛАВЕ ОПШТИНЕ ЖИТОРАЂА

Петровдан, велики православни празник, је општинска слава Житорађе. Годинама уназад црквена општина Житорађа и општина Житорађа заједно обележавају овај дан.

На Петровдан пре 120 година је освећен храм Светих апостола Петра и Павла у Житорађи (https://dobricke.com/jubilej-povodom-120-godina-od-osvecenja-hrama-svetih-apostola-petra-i-pavla-u-zitoradji/) и поводом тог изузетног јубилеја гост је био Владика Арсеније. Света литургија је почела у 08.00 часова а затим литија и резање славског колача. Колачар испред цркве је био Драган Стевановић из Житорађе а испред општине заменик председника општине Житорађа Саша Цекић из Вољчинца, док су се за следећу годину прихватили Братислав Јанковић из Житорађе испред цркве и Милена Јовановић начелница локалне управе општине Житорађа из Влахова испред општине.

Епископ Арсеније који није крио задовољсто и срећу поздравио је све присутне и пожелео пуно среће и успеха свим грађанима општине Житорађа и уручио највише црквено признање Грамату појединцима и установама који су заслужни за развој, очување и унапређење храма Светих апостола Петра и Павла у Житорађи а они су; Смиљко Костић из Житорађе, Миодраг Буба Здравковић – Топлица градња из Лукомира, Момир Павловић из Житорађе и Братислав Јанковић – Кристал Профи Глас Житорађа.

Свечаном обележавању Петровдана присуствовале су високе званице и гости и то; Владика Арсеније и свештенство, Државни секретар у министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије господин Марко Миленковић, представници општина Прокупље и Дољевац, представници Војске Србије и Полиције, Председник скупштине општине Житорађа Мирољуб Здравковић, одборници СО, чланови Општинског већа и директори установа општине Житорађа, као и значајни привредни субјекати и велики број грађана општине Житорађа.

Председник општине Житорађа господин Иван Станојевић је поздравио све присутне и честитао празник свим грађанима општине Житорађа а затим је доделио Признања општине Житорађа следећим појединцима и установама;

Општина Житорађа ПОХВАЉУЈЕ Ђака генерације основне школе Топлички Хероји Житорађа  Предрага Стојковића из Житорађе који добија новчану награду у износу од 5 хиљада динара.

Општина Житорађа ПОХВАЉУЈЕ Ђака генерације средње школе Житорађа Ивону Перић из Житорађе која добија новчану награду у износу од 5 хиљада динара,

Општина Житорађа ПОХВАЉУЈЕ Жељка Чудa из Доњег Црнатова за изузетне резултате резултате и промоцију школе и општине, који добија новчану награду у износу од 5 хиљада динара,

Општина Житорађа ПОХВАЉУЈЕ Исидору Младеновић из Житорађе за изузетне резултате и промоцију школе и општине,

Општина Житорађа ПОХВАЉУЈЕ Кристину Миленковић из Извора, која је најбољи ученик пољопривредне струке у школској 2017/2018 години,

Председник Општине Житорађа НАГРАЂУЈЕ 16 ученика основне школе Топлички Хероји у Житорађи и 4 ученика Средње школе у Житорађи за постигнути успех и резултате. Сваки ученик добија по 12 хиљада динара а они су;

            – Предраг Стојковић, Житорађа, ОШ,

            – Лана Ђорић, Студенац, ОШ,

            – Емилија Станковић, Вољчинац, ОШ,

            – Миљана Здравковић, Подина, ОШ,

            – Миладија Здравковић, Житорађа, ОШ,

            – Анастасија Милић, Житорађа, ОШ,

            – Анастасија Стојковић, Житорађа, ОШ,

            – Павле Стојиљковић, Житорађа, ОШ,

            – Веселин Маљевић, Житорађа, ОШ,

            – Павле Ђорђевић, Ђакус, ОШ,

            – Теодора Миљковић, Пејковац, ОШ,

            – Марта Цветковић, Самариновац, ОШ,

            – Наталија Љубеновић, Горњи дреновац, ОШ,

            – Александра Стошић, Бадњевац, ОШ,

            – Сара Јашаревић, Горње Црнатово, ОШ,

            – Сара Илић, Речица, ОШ,

            – Ивона Перић, Житорађа, СЕШ,

            – Жељко Чуде, Горње Црнатово, СЕШ,

            – Исидора Младеновић, Житорађа, СЕШ и

            – Кристина Миленковић, Извор, СПШ.

Општина Житорађа ПОХВАЉУЈЕ Јавно предузеће за уређење и одржавање објеката и јавних површина Житорађа за изузетан допринос развоју општине Житорађа,

Општина Житорађа ПОХВАЉУЈЕ Народну библиотеку Житорађа за изузетан допринос у развоју културе општине Житорађа. Народна библиотека Житорађа је носиоц свих културних манифестација у општини Житорађа. У прошлој години било је пуно манифестација у организацији ове установе од којих издвајамо, ликовну колонију Корени, Бостанијада и Културно лето у више села општине Житорађа.

Општина Житорађа ПОХВАЉУЈЕ, Срђана Јовановића из Житорађе за изузетне резултате и развој спорта у општини Житорађа. Срђан Јовановић Пеци је најбољи спортиста општине Житорађе у 2017.години, достојно је репрезентовао општину Житорађа на више полумаратона и маратона; Крушевац, Крагујевац, Косјерић, Београд, Гази баба Македонија, Скопље, Јагодина, Петровац на Млави, Јастребац, Ниш и резултатима привукао пажњу. На мастер трекинг купу Србије у Липовцу атлетичар из Житорађе Срђан Пеци Јовановић је освојио 1. место и тако донео прву званичну победу АК Житорађа. У 3. колу ”Трекинг лиге Србије” освојио 2. место у трци на 15 километара. На међународном ”ВИЗ ЕР” маратону у Скопљу у трци на 21 километар, освојио високо 13. место. Срђан Јовановић Пеци је оформио и први атлетски клуб у Житорађи.

Општина Житорађа ПОХВАЉУЈЕ Мушки рукометни клуб Житорађа за изузетне резултате и развој спорта у општини Житорађа. Рукометни клуб Житорађа који је у прошлој сезони постигао завидан резултат, где су се без пораза пласирали у виши ранг такмичења, у Супер Б лигу Србије, скором 22 победе у 22 меча. Озбиљан рад у свим селекцијама клуба доноси резултате. Рукометни клуб Житорађа има своју школу рукомета која постоји више од 50 година. Свакако треба похвалити и изузетан рад спортских радника клуба који дају огроман допринос у стварању резултата. Признање је примио Миомир Паја Маљевић који се захвалио локалној самоуправи на подршци и разумевању и обећао још добрих резултата.

Општина Житорађа ПОХВАЉУЈЕ Карате клуб Житорађа за изузетне резултате и развој спорта у општини Житорађа. На Интернационалном Купу пријатељства 2018 у Темерину у марту 2018. клуб је освојио укупно 32 медаље од чега 10 златних, 14 сребрних и 8 бронзаних. На 20. првенству Србије у мају 2018. које је одржано у Осечини поред клубова из Србије на такмичењу је било и гостујућих клубова из Републике Српске а такмичари из Карате клуба Житорађа су освојили 8 златних и 12 бронзаних медаља. Тренер Карате клуба Житорађа је прослављени каратиста Небојша Куртић.

Општина Житорађа ПОХВАЉУЈЕ Срђана Нинића из Горњег Дреновца за развој културе и спорта у општини Житорађа. Срђан Нинић је још 2005.године покренуо културно-спортску манифестацију у Горњем Дреновцу и од тада до данас та манифестација је у овом крају постала синоним за тај тип манифестација. На културно-спортском лету које траје и месец дана млади људи могу да се баве и такмиче у разним спортовима, приређује се културно забавни програм са играњем, свирањем и певањем. За организацију овако комплексне манифестације најзаслужнији је Срђан Нинић.

Општина Житорађа ЗАХВАЉУЈЕ МАК Интернационалу из Ниша за изузетну сарадњу са општином Житорађа и њеним установама.

Општина Житорађа ЗАХВАЉУЈЕ Пекари Лазић из Прокупља за изузетну сарадњу са општином Житорађа и њеним установама.

Општина Житорађа ЗАХВАЉУЈЕ Пицерији Империа из Житорађе за изузетну сарадњу са општином Житорађа и њеним установама.

Општина Житорађа ЗАХВАЉУЈЕ Дејану Лазићу Председнику скупштине општине Прокупље за изузетну сарадњу и подршку развоја општине Житорађа.

ПЕТРОВДАНСКУ ПЛАКЕТУ Општина Житорађа додељује  господину Стамену Миловановићу за изузетан допринос развоју културе и писане речи. (https://dobricke.com/stamen-milovanovic-iz-dubova-najbolji-dramski-pisac-u-srbiji/)

ПЕТРОВДАНСКУ ПОВЕЉУ Општина Житорађа додељује господину Мирољубу Мићи Вулићу за изузетан допринос развоју културе, очувању традиције и за допринос у промоцији општине Житорађа. Мирољуб Мића Вулић рођен је 1947.године, на ПЕРТРОВДАН. Математичку гимназију завршио је у Прокупљу, а Вишу педагошку школу 1970. у Врању. Исте године добија посао у основној школи  у Доњем Црнатову. По одслужењу војног рока прелази на рад у основној школи Топлички Хероји у Житорађи. 1987. године прелази на место директора Дома културе.

Био је директор предшколске установе, дечијег вртића “Прва радост” у Житорађи.

Још као дечак показивао је интересовања за фотографију уметност и културу. Скоро да нема догађаја и занимљиве и важне особе коју није фотографисао. Свој истанчан и префињен дар за писањем такође показује врло запажено.

Аматерски се бавио спортом, играо је рукомет две сезоне за РК Челик и за ФК Задругар и локалне фудбалске клубове. Био је активан спортски радник у фадбалском и и рукометном клубу у коме је био председник 1994.године.

За 15 година колико је руководио у установама културе, Дом културе и Народна библиотека Житорађа, иницирао је и организовао читав низ разних културних манифестација које су биле врло радо прихваћене и посећене. Треба поменути свакако “Сусрете села”, “Први глас Добрича”, “Аутори писане речи општине Житорађа” и друге.

Увек је лако остваривао присне односе са колегама и сарадницима како из своје општине тако и шире. Где год се појављивао достојно и у најлепшем светлу је презентовао своју Житорађу и своју општину.

Добитник је Златне значке Културно просветне заједнице Србије за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки рад и стваралачки допринос у ширењу културе народа и народности Социјалистичке Републике Србије. Добитник је златне значке СССРН Србије као друштвено признање за посебне заслуге у друштвено-политичком раду.

Посебан део у стваралачком раду Миће Вулића заузима писана реч. Написао је “Фудбалски клуб Задругар Житорађа” (2010.г.), “Разгледница општине Житорађа” (2013.г.), “Завичајна надахнућа” (2014.г.), “50 година рукомета у житорађи” (2015.г.) и последња књига која је управо одштампана “Добричко перо” која сублимише све писце из Добрича и то њих 98. “Добричко перо” по свом квалитету и значају представља јединствену књигу на овим просторима.

Редован је учесник манифестације “Аутори писане речи општине Житорађа” коју приређује Народна библиотека Житорађа.

У свом послу је увек уносио целог себе, био енергичан, прецизан и доследан. Свој радни печат је преносио и остављао у свакој причи и потуно слободно се може рећи да је Мирољуб Мића Вулић човек алфа и омега за културу општине Житорађа. Мића се захвалио на признању и рекао да је за њега оно обавезујуће и да ће наставити са писањем.

Приредбу су додатно улепшали својим гласовима чланови црквеног хора Бисери из Житорађе.

Конферансије на свечаној академији поводом великог православног празника и општинске славе Петровдан била је Милица Антанасковић.

Фото; Синиша Јовановић

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *