Јубилеј поводом 120 година од освећења храма Светих Апостола Петра и Павла у Житорађи

Житорађска парохија је једна од најстаријих у Топлици и вероватно памти и Немањино време, време Топличке епископије. Простор на коме се простире парохија Житорађска је невероватно испуњен остацима прошлих времена, од материјалних до духовних и културних. Свакако да говорећи о Топлици, а поготово о Житорађи не можемо пренебрегнути окосницу друштвеног и духовног развоја нашег села, а то су наши храмови и њихови свештенослужитељи. Чак и у време робовања под Турцима овај простор је био врло жив, а око храмова се је одвијао тадашњи друштвени живот. „ Људи су градили храмове а храмови изграђивали њих“, тако је било и у Житорађи.

Пре само 120 година у јеку борби за ослобођење Топлице од Турског јарма, приликом повлачења из Топлице, Турци спалише нашу стару цркву Пресвете Богородице у зиму 1877. године. Елем није дуго трајало, а у народу се породи мисао и жеља да се црква обнови, а истовремено и изгради и нова на новој локацији. Већ октобра 1891. године тадашњи парох Житорађски Ђорђе Кампарелић доводи прву комисију за пријем земљишта где ће се градити нови храм Божји. По извршеним припремама 1894. године почиње зидање нове цркве покрај пута Дољевац- Прокупље на десној обали реке Топлице. Зидање храма је текло неометно и врло брзо је завршено већ с јесени 1895. године, да би занатски радови били настављени већ следеће године, малтерисање, израда иконостаса и сл. Врло брзо је црква била у потпуности завршена како споља тако и изнутра, и после само четири године на Петровдан 1898. године бива освећена од стране тадашњег нишког епископа Никанора.  Звоно и Свети сасуди су пренешени из Богородичине цркве у нову цркву и храм је започео свој Богослужбени живот. Убрзо покрај цркве на црквеном имању ниче и нова школа залагањем Проте Танасија Урошевића, можда најпознатијег и најзаслужнијег житорађског пароха. Од тог времена храм Светих Апостола Петра и Павла поје Свету литургију непрестано ево већ 120 година.

Такав јубилеј налаже  свима нама обавезу да се  достојно обележи. Наиме ове године у част стодвадесетогодишњице од освећења храма, Црквена општина Житорађа је са својим старешинама свештенослужитељима, предузела опсежне припреме за достојно обележавање једног тако значајног јубилеја. Најављена је посета Епископа нишког ГГ Арсенија, који ће на дан Светих Апостола Петра и Павла служити свечану Архијерејску Литургију  са нашим свештенством и гостима из других парохија. Такође је најављена посета високих званичника из локалне самоуправе, као  и из Министарства просвете, Удружења Топличана из Београда, наше браће из Руско-Српског хуманитарног центра у Нишу, итд. Црквена Општина је припремила пригодне награде за заслужне чланове наше заједнице, који су допринели у минулом периоду развоју и побољшању услова рада у црквенопросветној делатности наше Свете Цркве. Храмовна слава је такође и Слава Општине Житорађа, те ће се с тога јубилеј обележавати у најтешњој сарадњи са локалном самоуправом. Света Литургија ће почети у 08.оо сати када ћемо дочекати нашег Епископа Арсенија испред  храма. После литије и резања славског колача, за званице и госте предвиђена је трпеза љубави у парохијском дому. Свету Литургију ће својом песмом пратити наш хор Бисери, појачан старијим члановима хора који су током године расејани широм наше отаџбине по школама и факултетима, али се на дан славе окупљају  да достојно заједно прославимо храмовну славу, а поготову ове године када славимо 120 година од освећења нашег храма. По старој традицији саборовања о верским празницима, за поподне је предвиђен културноуметнички програм у порти нашег храма, са почетком у 18,00 часова. Пожелимо и народу и храму миран и достојанствен живот, на Славу Господњу, а свима нама на духовну корист и спасење.

Аутор текста; Горан Поп Антанасковић

Фото; СПЦ

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *