Dnevno petnaestak poziva za pomoć preko kol centra u Žitorađi

Kol centar u Žitorađi otvoren za sve starije stanovnike ove opštine kojima je potrebna pomoć u dopremanju namirnica, lekova i slično  tokom važećeg vanrednog stanja, dnevno poziva petnaestak ljudi. Za sada, kako kažu nadleženi sve službe, uključujući i volontere, uspevaju da svima izađu u susret i istog dana obezbede  pre svega dopremanje namirnica ili lekova, što je i osnovni zahtev pozivalaca. Ima i onih kojima je potreban savet vezan za postupanje nadležnih iz Doma zdravlja, ali se uz dobru koordinaciju, žitelji opštine Žitorađa, povezuju sa institucijom koja je nadležna za njihov zahtev.

Za pomoć se mahom javljaju osobe od preko 70 godina, koje imaju dvadesetčetvoročasovnu zabranu kretanja i ne mogu da izlaze iz svojih domova, ali i lica koja u domaćinstvu imaju bolesne članove, zbog čije bezbednosti nije poželjno da izlaze iz svojih kuća, kao i osobe kojima je naložena mera samoizolacije zbog opasnosti da su zaraženi ovim virusom.

Inače, danas do 14 časova upućeno je 15 apela za pomoć, dok je juče 17 stanovnika tražilo pomoć. Na terenu je, kako za Dobričke kaže jedan od koordinatora u opštini Žitorađa zadužen za delovanje u ovoj situaciji Marko Stošić,  oko 70 volontera. Svi oni, napominje, opremljeni su  potrebnim zaštitnim sredstvima, pre svega maskama, rukavicama i sredstvima za dezinfekciju, te se, dodaje, poštuju sva uputstva o postupanju u ovoj situaciji.

Podsetimo telefon na koji stariji građani mogu zatražiti pomoć je 027/ 83 62 085  i to u  periodu od 8 do 16.30 minuta svakog radnog dana. Ipak, kako Stošić dodaje, stanovnici se mole da zbog zabrane kretanja koja počinje u 17 časova,  pozivaju ovoj broj do 15 sati, kako bi se sugrađanima izašlo u susret istog dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *