Данас бесплатни превентивни прегледи

Министарство здравља наставља са активностима које за циљ имају промоцију превенције као најбоље мере за очување здравља, и у складу са тим, у недељу, 26. маја, од 8 до 16 часова, у здравственим установама широм наше земље биће настављена акција бесплатних превентивних прегледа за грађане.

Том приликом, сви грађани, и они без здравственог осигурања, моћи ће да обаве офталмолошке прегледе, ураде ултразвучни преглед абдомена и провере хормоне штитасте жлезде. Поред тога, у оним здравственим установама у којима неће моћи да се организују наведени прегледи, грађани ће моћи да обаве кардиолошке прегледе, односно измере крвни притисак и ураде ЕКГ, и провере ниво шећера у крви,а биће у прилици и да обаве разговор са лекарима, посаветују се о очувању здравља, консултују се о здравственим тегобама и терапијама.

У Дому здравља у Дољевцу грађани ће моћи да обаве следеће прегледе:

Ултразвук абдомена
Прегледи ЕКГ-а;
Мерење крвног притиска;
Мерење шећера у крви.

У Дому здравља у Житорађи грађани ће моћи да ураде контролни ултразвучни преглед абдомена.

У Клиничком центу Ниш грађани ће моћи да обаве ултразвични преглед абдомена и то у амболантама Центра за радиологију у новој згради КЦ Ниш, спрат испод Ургентног центра. Офтамолошки прегледи обављаће се у специјалистичким амбулантама Клинике за очне болести, тачније у некадашњој згради хируршких клиника. Док ће анализе крви на хормон штитасте жлезде бити у Центру за медицинску и клиничку биохемију.

У Дому здравља у Нишу такође ће бити спроведена акција бесплатних прегледа. Гранима су на располагању следећи прегледи и анализе:

Офтамолошку прегледи на одељењу офтамологије које се налази на петом спрату ДЗ Ниш
Прегледи крвног притиска и ђећера у крви обаљаће се у централном холу Дома здравља Ниш
ЕКГ прегледи обављаће се на одељењу интерне медицине у приземљу.

У Општој болници “Др Алекса Савић” у Прокупљу пацијенте и без здравстене картице примиће лекари на преглед и то:

УЗ абдомена
Хормоне штитасте жлезде
Офтамолошки прегледи

 

У претходних тринаест дана акције превентивних прегледа, близу 270.000 грађана Србије обавило је прегледе а од тог броја више хиљада њих упућено је на даљу дијагностику.

Министарство здравља и овим путем позива све грађане да обаве превентивне прегледе и тиме позитивно утичу на своје здравље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *