Нова емисија радио Копријана „Отисак прошлости“

Од данас радио Копријан, почиње емитовање емисије „Отисак прошлости“. Овај серијал има 18 радио емисија , које ће бити емитоване сваког четвтрка у 11.00 часова и у репризи у 16.00 часова.

Прва емисија носи назив „Општина Дољевац у прошлости“, а затим следе емисије  „Средњевековни град Копријан“, „Рана насеља на обронцима Селичевице“, „Стари митови дољевачког краја“, серијал „Цркве и црквишта“ ( подељено у 5 целовитих емисија: Храм Свете Петке у Ћурлини- храм најбогатије историје, цркве Св.Јована и Параскеве у Орљану,  црква Св. Симеона Столпика- некадашња рановизантијска гробница за децу, цркве Св.Гаврила у Кочану и Св.Николе у Пуковцу- у којој постоји спомен костурница палим борцима 1912-1918. и црква Св.Романа у Белотинцу. ), „Добрич, плодно поље познато још од Турака“, „Пиринчана поља“, „Пали за слободу до 1918“.( 2 емисије),  „Етно наслеђе“, „Великани дољевачког краја“ ( 2 емисије), „Како су браћа Димитријевић осветлила Дољевац“ и „Очување локалног дијалекта“.

Свака емисија обрадила је занимљиве и мало познате историјске чињенице о овом крају, које нигде другде нису презентоване на овако детаљан начин.

Током реализације овог пројекта сакупљена је документација и подаци од стручних сарадника који су коришћени у изради радио емисија.

Методу истраживања  и активне партиципације, користили смо са циљем селекције и обраде материјала, односно садржаја значајног за становништво овог краја и промоцију туристичког и историјског  потенцијала општине Дољевац.

Радили смо интервју са стручним лицима за дату област, историчарима, археолозима, етнолозима,  стручнњацима за језик и дијалекат, потомцима славних ратника, потомцима великана општине Дољевац и истакнутим појединцима овога краја, који и данас активно раде на нашем друштвеном   развоју.

О Дољевцу у прошлости, о средњевековном граду Копријану, о раним  насељима на обронцима  планине Селичевице, која једним делом заузима територију општине Дољевац, разговарали смо са историчарима и етнолозима, један од њих је и Ђорђе Стошић из Завода да заштиту споменика културе Ниш.

Када смо радили емисију Стари митови дољевачког краја- обишли смо све локације где се спредају приче и предања и забележили разговоре са старијим људима који се сећају тих прича и предања.  Серијал Цркве и црквишта на територији општине Дољевац, доноси неке још  необјављене историјске податке, заборављена предања о настанку богомоља. Црквени летописи и изјаве историчара обогатили су овај серијал.  Плодна поља Добрича и мало позната пиринчана поља која су некада постојала овде, сликовито су описана у турским дефтерима из 15.века, што смо ми на занимљим начин обрадили у нашим емисијама, о историји Добрича говорио је публициста и новинар Љубиша Милошевић. О етно наслеђу дољевачког краја говорио је проф. књижевности , писац и сакупљач народних умотворина, Власта Н. Ценић, који је и издао књигу „Кладенче“ у којој је записао све лирске народне песме које су се певале  у овом крају, али и како се некад живело и радило. Посебну пажњу посветили смо палим дољевачким борцима током ратова на почетку 20.века, нарочито током Првог светског рата, јер је учешће дољевачког становништва у том рату било приметно и значајно. Наиме, у оквиру Моравске дивизије за време ослобођења од окупатора 1918. године у њеним редовима био је чувени Други пешадијски пук, у коме су били борци са овог подручја. Због значаја ове теме, урађене су две емисије, са богатим садржајем поткрепљен казивањима еминетних познаваоца ових прилика, међу којима је и историчар Срђан Веселиновић.

Великанима овог краја посветили смо две емисије због изузетног доприноса који су дали за развој нашег краја и друштва уопште. У емисијама  говорили смо о др Томиславу Китановићу, песнику Власти Ценићу, проф.др Новици Ранђеловићу, хроничару дољевачког краја Зарију Стојковићу,  браћи Димитријевић, проф. др Драгици Илић, магистру Владимиру Марјановићу, ватерполисти Сави Ранђеловићу. Посебну пажњу дали смо причи о  браћи Димитријевић, која су заслужна за електрификацију Дољевца, а разговарали смо са њиховим потомцима и наследницима.  Такође, узимајући у обзир значај језика и овдашњег становништва , једна од емисија говорила је и овдашњем дијалекту и  његовом значају, а између осталих говорио је и и књижевник Иван Ивановић.

После свега наведеног остаје нам само да вас позовемо да будете уз наш радио програм и редовно испратите поменуте емисије, које су реализоване уз велики труд новинара радио Копријана, као и наших сарадника и саговорника.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *