Због радова на прузи угрожено једино познато станиште у Србији биљке пољски кукурек у Малошишту

Једино познато станиште у Србији строго заштићене биљне врсте пољски кукурек, у селу Малошиште у општини Дољевац угрожено је због радова на реконструкцији пруге Ниш-Брестовац, јер се налази управу из ову железничку деоницу. Уколико га не очувамо и заштитимо, сматрају стручњаци, готово сигурно ћемо избрисати ову биљну врсту са наших простора.

Наиме, према подацима из „Црвене књиге флоре Србије“ пољски кукурек је једна од најугроженијих врста у флори Србије, с обзиром на то да је опстала на само на овом једном локалитету и то у нашој општини, што и пише у студији „Станиште пољског кукурека“ Министарства заштите животне средине.

Конкретно, према овој студији, а имајући у виду карактер и вредност природног добра, требало би да буду забрањени радови и активности, као што су одлагање комуналног, индустријског и грађевинског отпада, амбалаже, расходованих моторних возила, других машина, апарата и осталог отпада, кошење пре сазревања плодова (прва половина година), коришћење хербицида за уклањање корова поред железничке пруге и то на деоници надвожњак у Малошишту-железнички мост на Јужној Морави, руковање хемијским материјама и нафтним дериватима у количинама и на начин који могу проузроковати загађивање земљишта и вода и изазвати тровање и друге неповољне послеице по биљни и животињски свет и изградња објеката за стални или повремени боравак. Такодје се и органичавају се радови и активности на одржавању железничке инфраструктуре на начин да се не наруши станиште и популација пољског кукурека.

Иначе, како је Радио Копријан раније писао општина Дољевац може се похвалити да има готово извесно једино станиште угрожене биљне врсте Hypecoum pseudograndiflorum Petrović у Србији, у народу познате као пољски кукурек, којој услед нарушавања станишта прети потпуни нестанак у блиској будућности. То нам је потврдио и проф др Владимир Ранђеловић, са Департмана за биологију Природно-математичког факултета у Нишу, који је активно учествовао у припреми студије. Некада је пољски кукурек имао станиште и у Нишу и околини Пирота, али на тим локацијама одавно није виђен, каже професор.

Пољски кукурек у Малошишту расте на површини од око 2 хектара, која је највећим делом у јавној (96,81%) и малим делом у приватној (3,19%) својини.

У ранијем периоду нажалост нисмо много бринули о овом благу које имамо, јер локално становништво није ни знало за њега, па смо били сведоци да је то станиште било наружено смећем, шутом, а често је уништавано и намерним изазивањем пожара како би се спалило околно растиње и коров. Сада је додатно угрожено радовима на реконструкцији пруге.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *