Трећу годину за редом „Помоћ у кући“ у општини Житорађа

Трећу годину за редом биће реализован програм “Помоћ у кући” у општини Житорађа. Уговор је потписан између локалне самоуправе Житорађа и удружења “Инкузија данас” из Прокупља,а предвиђено је да пет неговатељица и два помоћна радника обилазе самачка старачка домаћинства и пружати неопходну помоћ у кући.

На основу Уговора о наменским трансферима у социјалној заштити, општина Житорађа ће опредељена средства искористити за реализацију програма „Помоћ у кући“ старим и инвалидним лицима у 2023. години.

Услуге социјалне заштите „Помоћ у кући“ за старија лица и одрасле особе са инвалидитетом на подручју општине Житорађа локална самоуправа претходно је обезбедила у јуну 2022. године за 99 лица, између 65 и 85 година живота.

Нови циклус пружања Услуге „Помоћ у кући“ за старије суграђане пружаће пет неговатељица и два помоћна радника у периоду од пет месеци,  а у складу са Законом о социјалној заштити. Услуга је бесплатна и пружаће се старијим суграђанима којима је помоћ неопходна, онима који живе сами или им подршка породице није довољно расположива, а у циљу задовољавања њихових социјалних, животних и здравствених потреба.

Услуга обухвата основну помоћ око спремања просторија у којима бораве, набавку намирница, одлазак по рецепте и лекове, плаћање рачуна, уношења огрева зими и чишћење пећи, помоћ око пресвлачења постељине, простирања рубља, и задовољавања основних хигијенских потреба… На основу процене потреба сваког појединог корисника, утврдиће се врста услуге која је потребна као и број сати пружања услуге.

Ово је већ трећа година заредом како се, по Закону о социјалној заштити, пружа услуга Помоћ у кући на територији општине Житорађа. Изабрани пружалац услуге је лиценцирано удружење „Инклузија данас“ из Прокупља. Све геронтодомаћице које директно пружају услугу старијим корисницима живе у местима где се услуга пружа, истакао је начелник Општинске управе Марко Стошић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *