МЕРОШИНА НА ПУТУ НАПРЕТКА – Туристички бисери Општине Мерошина: Улагања у туризам на Облачинском и Крајковачком језеру

Уколико путнике намернике пут нанесе у близину Облачинског и Крајковачког језера ретко ко остане равнодушан на ове туристичке бисере Општине Мерошина. Они пак стари познаваоци ових природних лепота већ знају шта да очекују, те се овим језерима редовно враћају. Уколико сте страствени риболовац онда је разлога за честе посете на претек.

Смештено на надморској висини од 275 метара, недалеко од Биљешке чуке, поред села Облачина, по којем је и добило име, на 6 км удаљености од магистралног пута Ниш-Приштина, а двадесетак од најближих градова Ниша и Прокупља , је Облачинско језеро, које сви сматрају рајем за одмор. То је је природно језеро, уједно и највеће у Добричу, с пречником од око 1 километра, те је као такво централни туристички локалитет у Општини Мерошина.

Пацароши на Облачину долазе због бабушке, шарана, амура, толстолобика и ситних примерака амурског чебачока, кога су Нишлије прекрстили у „усисивач“, јер усисава, трза на малтене све месне мамце. Један од крупнијих шарана, уловњен на овој води, како је забележено, имао је 15,7 кг, толстолобик 17,7 килограма, а бабушка 1,4 кг. Облачина је и дом је великом броју строго заштићених врста птица, ћубастом гњурцу, чапљици, риђоглавој патки, орлу змијару, кобцу и кукавици.

Облачинско језеро – хотел
Хотел на Облачинском језеру

Уколико планирате посету, како за наш портал кажу из ТО Општине Мерошина, на самој обали језера се налази луксузни хотел „Облачинско језеро“, изграђен у најмодернијем стилу са савременом кухињом, где гости могу уживати у пићу и укусној храни. –Гостима је на располагању 7 комфорних, стилски и амбијентално уређених смештајних јединица, савремено опремљених, као и ресторан са камином, отворене терасе и летњи бар у непосредној близини воде. Боравак у хотелу пробудиће сва чула туристи и омогућити да ужива у предивном амбијенту, који пружа очаравајући поглед на Облачинско језеро. Идеално је за спортове на води, риболов и друге облике рекреације, каже директор ТО Душан Васковић. –Оно што језеру недостаје је уређена плажа, а за даљи развој Облачинског језера је урађено програмско решење за уређење и у потрази смо за стратешким партнерима како би овај „неоткривени драгуљ“ општине Мерошина постао савремени хотелско-туристички центар у овом делу Србије.

Улагања у овај крај последњих година су интензивирана, кажу из општине Мерошина. Надају се да ово језеро постане једна од најпопуларнијих туристичких локација југоисточне Србије.

Крајковачко језеро

И то није све што овај крај може да понуди туристима и путницима намерницима. Још један бисер краси ову општину у нашем суседству. Ту је и Крајковачко језеро, вештачка акумулација створена након изградње бране на Крајковачкој реци, левој притоци Јужне Мораве, на падинама Малог Јастрепца, на око 13 км удаљености од центра Мерошина. Ово “горско око”, како га још називају, последњих година постаје све популарније међу посетиоцима. Станиште је различитих врста птица, риба и ракова, а у околним шумама има и доста дивљачи. Језеро је богато беовицом, сунчаницом, бабушком, поточном мреном и шараном. Окружено је храстовом шумом и због тога је ваздух овде веома чист, те је ово једна од омиљених дестинација кампера. Просечна температуре воде у летњем периоду се креће око 20 степени и прави је избор за бег са врелих улица. Такође, постоји и велики број пешачких стаза за љубитеље активног одмора.

Ипак, недостаје му развијена инфраструктура како би његови потенцијали били што боље искоришћени. –Крајковачко језеро за разлику од Облачинског, нема развијену инфраструктуру, јер је у плану изградња фабрике воде у подножју језера, што може представљати препреку за развој туризма. Ово језеро одликује изузетна лепота и аутентичност планинског окружења, што му даје посебну вредност, каже Васковић. То потврђују и из општине Мерошина. Како кажу, с обзиром на то да је у питању заштићено подручје, не може бити иградње туристичких садржаја.

Добричко културно лето

Уколико се ових дана одлучите за посету овом крају из ТО вас позивају и на занимљиве манифестације које увелико припремају. –Позивамо вас да 25. и 26. августа посетите нашу манифестацију „Добричко културно лето 2023“ у селу Бучић у оквиру које се организује гастрономски цараван „Изађи ми на теглу“, такмичење у припремању ајвара, као и „Михољски сусрети села“. Манифестација „ Добричко културно лето 2023.“ се организује другу годину заредом и има за циљ промоцију традиционалних, културних и гастрономских специјалитета из Добрича.Само манифестацију обележиће Књижевно вече посвећно писцима из Добрича, затим наступи различитих културно-уметничких друштава, спортске игре, такмичење у припремању ајвара и мноштво других активности.

У Општини Мерошина, подсетимо, традиционално се организује и манифестација „Дани вишње“, посвећена чувеној вишњи „Облачинка“ по којој је Мерошина и позната, као и „Дечји позоришни фестивал“.

Фото: Туристичка организација Општине Мерошина

Текст је настао у оквиру пројекта “Мерошина на путу напретка” који је подржала Општина Мерошина

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *