Све што треба да знате о сазревању грожђа

Услед временских прилика, почетак бербе грожђа очекује се нешто раније па је време да сазнате нешто више о фази сазравања грожђа.

Основни знаци наступања ове фазе је промена боје на покожици. Зато се често и назива фаза „шарка“. Поред промене боје на покожици долази до низа других промена. Бобица омекшава, а у бобици нагло се повећава садржај шећера, а смањује садржај киселина. На покожици заједно са губитком хлорофила, и преласком у боју карактеристичну за сорту формира се воштана превлака – „пепељак“. Такође се формирају и специфичне мирисне материје карактеристичне за сваку сорту у току ове фазе.

Када наступа и пуна зрелост, у овој фази шећери се не повећавају нити се киселине смањују, а однос имеђу фруктозе и глукозе је 1 : 1. У том моменту каже се да је наступила физиолошка зрелост грожђа, зато у том моменту има највећу тежину, и најповољнији је однос шећера и киселина за дату сорту. Уколико грожђе остане на чокоту и после физиолошке зрелости, долази до извесног повећања концентрације шећера шећера, али због испаравања воде из бобице често се намерно оставља грожђе да стоји на чокоту како би се повећала концентрација шећера и често достигне и до 30 %. Од таквог грожђа по правилу праве се врхунска вина (Шампањац).

За повећање концентрације шећера, често се у подручјима где мало има падавина, у овој фази долази до напада гљиве Ботритис цинереа када оштећује покожицу и долази до већег губитка воде у бобицу, а у подручјима где има падавина, ако ова гљива нападне бобицу, због велике влаге долази до труљења грожђа.

Заједно са сазревањем долази и до сазревања семенке. У почетку она је зелена, а са сазревањем она губи зелену боју и прелази у боју карактеристичну за сорту. То су најчешће боје :затворено црвена до мрке боје.

Дужина трајања ове фазе је 20 – 60 дана, што зависи од сортних карактеристика, јер је познато да постоји велика разлика између сорти у дужини трајања вегетације, па тако и разлика у дужини трајања фаза код различитих сорти.

Извор: Пољопривредне стручне и саветодавне службе

Аутот: Дипл. инжењер воћарства и виноградарства Биљана Милосављевић ПССС Крагујевац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *