ДРАИНЧЕВА НАГРАДА ОТИШЛА У НЕГОТИН

Песник Власта Младеновић из Неготина овогодишњи је добитник “Драинчеве награде” за књигу поезије “Локалитет и свет шаркаменских рима“, објавио је председник жирија др Горан Максимовић из Ниша, на конференцији за штампу у Народној библиотеци “Раде Драинац”у Прокупљу.

Конференцији је присуствовао је заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић и већница за културу Милица Ерић.

За доделу награде приспело је 50 књига поезије објављене у 2017.години. У ужи избор за доделу награде одабрано је осам књига.

Власта Младеновић

-Прошла година била јеизузетно богата објављеним књигама поезије. Због тога трочланом жирију није било ни мало лако да одабере књигу која ће добити награду истакнутог прокупачког, топличког и српског песника Радета Драинца, изјавио је Младеновић и додао да су чланови жирија, у којем су били и академник Милован Данојлић и Драган Барјактаревић, били једногласни да се неготинском књижевнику додели ово престижно признање.

По речима председника жирија књижевник Младеновић у збирци песама “Локалитет и свет шаркаменских рима”даје исповест побуњеног песника који сажима искуство прошлости и садашњости,поезије и историје и изводи закључке о смислу савременог певања и постојања.

-Прожета изразитом побуном, иронијом и самоиронијом, а исказана оргиналним песничким језиком, лирика Власте Младеновића потврђује да је певање најпоузданији пут да спознамо прошлост и садашњост, завичај и удаљени свет и да на основу тога спознамо право место које ће припадати човеку у будућности. Због тога књига овог песника представља гласни савремени израз Драинчеве поетике у српској поезији и подстиче нас на размишљања о смислу савременог певања и постојања, рекао је кљижевник Младеновић и додао да су Драинчеви сусрети у последње три године једна од најбоље организованих културних манифестација у Србији.`

Председник жирија изразио је велико задовољство културним манифестацијама по којима је Прокупље постало познато у целој Србији.

-Захваљујући културним радницима и помоћи локалне самоуправе Прокупље са културним догађајима и њиховом организацијом не заостаје много за већим центрима као што су Београд, Нови Сад, Крагујевац и Ниш. Све ове манифестације које су културне установе организовале у последњих неколико година препознало је и Министартво културе Републике Србије и доделом финансијских средстава омогућило да се програмски садржаји у потпуности реализују, рекао је књижевник Младеновић.

Додела “Драинчеве награде“ књижевнику Власти Младеновићу биће уручена првог дана 49. по реду Драинчевих сусрета, који ће се одржати од 28. до 30. августа у Прокупљу.

Аутор текста; Милен Ђорђевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *