Промоција књиге ”Е то се зове љубав” у библиотеци у Житорађи

Народна библиотека Житорађа, после књижевне вечери посвећеној празнику вина и љубави, наставља са активностима за љубитеље писане речи. У петак, 22. фебруара са почетком од 18 часова у просторијама Народне библиотеке биће одржана промоција књиге писца из Дубова, Стамена Миловановића под насловом ” Е, то се зове љубав” . Ову књигу издаје библиотека у Житорађи, а како смо сазнали да Народна библиотека буде издавач ове књиге је жеља лично писца Миловановића који је желео да једну своју књигу изда у свом родном крају. На промоцији ће говорити: Дане Стојиљковић, Душан Мијаиловић и Нађа Милошевић, Миловановићева књига је из штампе изашла крајем прошле године, а ово је једна од првих промоција.

Стамен Миловановић рођен је у селу Дубову 1940.године. Основну школу је завршио у родном Дубову у којој је тада било 800 ученика. Школовање је наставио у  Нишу и Београду. Основе драматургије је учио као стални посетилац Народног позоришта у Београду где је из галерије маштао да ће се по његовим текстовима и режији играти представе.Почео је да пише још као дечко у ђачким данима.  Прву награду је освојио 1953.године у листу „Пионир“.  Прву једночинку „Капи слободе“ објавио је у Сплиту 1965. која је у његовој режији исте године изведена у Требињу. После тога престао је да се бави књижевним радом.

Позоришна представа „Удовичко коло“, према тексту Стамена Миловановића у режији Срђана Сиђе Живковића, маестрално је припремљена и изведена од стране позоришне трупе Хранислав Драгутиновић из Прокупља а под покровитељством Министарства културе Републике Србије у оквиру недеље обележавања стогодишњице Топличког устанка у фебруару 2017.године у Прокупљу, Блацу,Житорађи (21.2.) и Врању. Прошле године у Слуњу у Хрватској на књижевном конкурсу Стамен Миловановић освојио је прву награду.

Редован је учесник манифестације “Аутори писане речи општине Житорађа” коју приређује Народна библиотека Житорађа. Стамен Миловановић живи у Нишу али своје село Дубово и свој крај воли, не заборавља и честа су му инспирација.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *