Проф. Власта Ценић номинован за награду Најбољи наставник ЕX YU простора

Професор српског језика и књижевности и познати песник Власта Ценић из Кочана ушао је у ужи избор за овогодишње признање Најбољи наставник са простора бивше Југославије, које додељује Асоцијација најбољих наставника ЕX YU (ANN EX YU). Финално окупљање истакнутих просветних радника из региона је од 30.маја до 02. јуна у Будви, на Другој регионалној конференцији „Свијет образовања брише границе“, на којој ће бити додељена признања најбољима. Око 250 наставника номиновано је за ову титулу, док је у ужи избор ушло њих 70.

Професор Ценић је једини представник дољевачке општине, док из Ниша учествује још троје његових колега. Међу најбољима се нашао на основу великог броја поена добијених попуњавањем упитника о свим активностима током каријере.– Велика је то част, а ја као југоносталгичар имао сам разлог више да се придружим овој Асоцијацији. Током 37 година мог радног стажа и преко три деценије књижевног стваралаштва могу се похвалити великим бројем пројеката, учешћем на многобројним манифестацијама, такмичењима, књижевним окупљањима. На основу свега тога ушао сам у ужи избор и позван сам на финално окупљање које се ове године одржава у Будви, где ће бити додељење награде Најбољи наставник и Највећа звезда образовања ЕX YU.

Иако се овај посао не ради због признања нити било какве материјалне сатисфакције, ипак додаје најпознатији овдашњи песник, прија када се посвећен рад препозна и награди и када младе колеге одлуче да крену истим стопама. –Јако се радујем што на овај начин испуњавам још једну мисију, а то је афирмација младих наставника да се посвете овом позиву и драго ми је што су многи од њих изразили жељу да у наредном периоду такође постану део ове Асоцијације. На тај начин ширимо то коло, повећавамо број људи који се друже и размењују искуства, што је и основна наша мисија.

Иначе, и постер манифестације коју организује ОШ „Вук Караџић“ из Дољевца, „Сусрети просветних радника, књижевних стваралаца за децу“, а чији је Ценић аутор, изабран је међу 30 најбољих, од 110 пријављених, за овогодишњу конференцију ANN EX YU.-Уместо да држим говоре изабрао сам да представим постер који приказује наше активности, пре свега манифестацију „Сусрети просветних радника, књижевних стваралаца за децу“, која траје две деценије и по којој смо препознатљиви у региону. Наиме, током њеног двадесетогодишњег трајања дољевачким крајем продефиловало је много књижевних стваралаца, не само из наше земље, већ и шире и надам се да ће у наредним годинама још много њих доћи, тим пре јер оваква окупљања подстичу нова дружења и стварају прилику за склапање нових пријатељстава. Срећан сам и зато што је школа стала иза овог мог пута тако да ћу свакако с поносом представљати и нашу образовну установу и овдашње ђаке и наставнике и цео Добрич, место где живе добри људи, истиче Ценић.

Иначе, ова конференција настала је на иницијативу две учитељице Веселе Богдановик из Македоније и Жељане Лукић – Радојичић из Србије, с циљем оснаживања, пружања подршке, афирмисања и промоције наставника ентузијаста који су преко потребни свим друштвима овог региона, као и умрежавање најбољих наставника са простора бивше Југославије како би они међусобно боље сарађивали, размењивали идеје и искуства, као и ресурсе у сфери образовања и васпитања. Визија АNN ЕX YU је створити услове у образовним системима у којима би најбољи наставници били значајно награђени за свој рад, уважени и поштовани у друштву као и подстицање најбољих ученика и студената да се определе за наставничку професију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *