Предавање поводом дана борбе против туберкулозе

Свуда у свету, наравно и у нашој земљи, обележава се Светски дан борбе против туберкулозе а то је 24.март. Овај датум је изабран јер је тога дана давне 1882. године Роберт Кох први пут видео, односно открио, узрочника ове болести и то под обичним микроскопом. То је био први корак ка препознавању (дијагностиковању) и лечењу (терапији) туберкулозе. Најважније реченице Светске Здравствене Организације ове године су: “Трансформисати се ка борби према елиминацији ТБЦ“ и “У  покрет против ТБЦ!“. 

Процењено је да се у свету сваке године јавља око 8,5 милиона нових случајева и да око 2 милиона људи умире од туберкулозе. Од свих случајева забележених у Европском региону 80% се налази у земљама бившег Совјетског Савеза и Румунији. Србија је земља са средњом стопом и идемо ка томе да ускоро будемо земља са ниском стопом обољевања од туберкулозе. У различитим деловима наше земље различите су стопе обољевања и умирања, а циљ здравствене службе је да се оне уједнче, односно да свуда буду ниске.

Поводом дана борбе против туберкулозе, удружење грађана “Због обећања…” из Житорађе у сарадњи са Домом здравља и Црвеним крстом у Житорађи, организује стручно предавање и позива своје чланове и све заинтересоване грађане да присуствују истом!

Предавање ће се одржати у понедељак 26.марта у 10 часова у просторијама црвеног крста у Житорађи. Предавач ће бити В.Д.Директора Дома здравља у Житорађи др.Далибор Величковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *