Почела електрификација поља у селу Самариновац, премијерка и министар пољопривреде обилазе радове

Електрификација поља у Самариновцу у Добричу, односно развлачење нисконапонске мреже кроз неурбане крајеве, почела је пре неколико дана, чиме ће ово село бити једна од ретких области у Србији у којем ће бити омогућено снабдевање ел.енергијом целог атара, што је од значаја тим пре јер се ради о области надалеко познатој по повртарског производњи. Електрификација поља је, поред комасације земљишта и система за наводњавање, главни чинилац који опредељује будућност српске пољопривреде, зато што омогућава снижавање трошкова и повећањe квалитета производње. Од коликог је то значаја за тамошње произвођаче сведочи податак да ће уштеде бити и до осам пута веће.

Наиме, како за Радио Копријан каже пољопривредни произвођач Зоран Милошевић из Самариновца који обрађује 20 хектара, сада један сат наводњавања земљишта агрегатом на дизел гориво кошта 750 до 800 динара, а када електркифкација буде готова, а коришћење струје за тај посао технички могуће, тај трошак ће бити око 100, до максималних 150 динара. – Уштеде су заиста велике, а уједно побољшаће се квалитет производње, али и олакшати тај процес, нарочито уколико се ради о великим пољопривредним површинама. Ја поврће гајим на 13 ха и све те површине наводњавам. 1 ха је под пластеницима, имам и засаде парадајза на отвореном, као и површине под купусом, карфиолом и бостаном, напомиње Милошевић.

Додаје да је задовољан овогодишњим приносима култура које узгаја, али и ценом, што истиче ранијих година није био случај. Све што произведе успева да пласира на тржиште, а с обзиром на то да се пољопривредном бави више генерација ове породице, већ извесно време купци који су препознали квалитет, долазе на кућну адресу и откупљују сав род.

Све су ово разлози што ће према најавама и делегација Владе Србије, на челу са премијерком Аном Брнабић и министром пољопривреде Браниславом Недимовићем сутра током посете југу Србије и општини Житорађа доћи и у село Самариновац и обићи процес електрификације, као и имање овог пољопривредника.

Иначе, електрификација поља у Самариновцу требало би да буде завршена до краја августа, тако да се добрички пољопривредници надају да ће следеће сезоне од модернизације процеса пољопривредне производње имати вишеструке користи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *