Неодговорно понашање према животној средини у целој земљи, па и на територији општине Дољевац је наша свакодневица, а дивље депоније, право ругло и доказ за ове тврдње. У нашој општини регистровано је чак 28 дивљих депонија, углавном на ободима насеља и поред река, мада има и оних које су у самим селима, а готово да нема места које не „краси“ бар једно брдо смећа.

Највише их је, показују подаци локалне самоуправе, у Пуковцу чак 6, а које се протежу на укупно 8 600 ари, али су највеће депоније ипак у околини Малошишта. Има их укупно четири, а заузимају далеко већи простор од 10 461 ар. Велики проблем са одлагањем смећа имају и Чечина са две депоније које заузимају око 4200 ари земљишта, Белотинац чија се једна депонија простире на 1552 ара, али и Шарлинац са три сметлишта, додуше на много мањем простору, као и Чапљинац, Дољевац, Клисура, Орљане, које имају по две, док Шаиновац, Кочане, Мекиш и насеље 21. мај имају по једну дивљу депонију.

Забрињава и то што су сметлишта у Шаиновцу, Шарлинцу, Мекишу, Чапљинцу и по једно у Чечини и Пуковцу у самом насељу. Углавном се на ова места одвози и непрописно одлаже комунални и метални отпад и делови кућних апарата, који поред тога што руже животни простор, загадјују животну средину.

Да  имају велики проблем са неодговорним понашањем појединих местана признају и у ЈКП Дољевац, које је задужено за њихово чишћење. Како је Радио Копријану рекао директор овог предузећа Далибор Стаменковић и поред напора њихових служби да очисте просторе који се користе за одлагање смећа, стање је мање више исто, јер се врло брзо након што комуналци све однесу, појави нови отпад. –Покушавамо да се изборимо са тим, чак учествујемо и на конкурсима Националне службе за запошљавање и добијамо раднике које ангажујемо за послове на одржавању животне средине, али не можемо да утичемо на свест градјана и променимо њихове лоше, али нажалост устаљене навике да смеће бацају тамо где му није место. Напоменуо бих да смо скоро добили и  нови камион смећар и да смеће износимо редовно, тако да бих још једном апеловао на све становнике наше општине да склопе уговор са ЈКП Дољевац и одговорно се понашају према средини у којој живе, истиче Стаменковић.

Ипак, ЈКП није надлежено за изношење рецимо старих кућних апарата, али постоје алтернативни начини да се и њих ослободите на адекватан начин, преко фирми за рециклажу које могу да вас ослободе дотрајалих фрижидера, телевизора или шпорета и то вам чак плате.

Иначе, иако је овакво понашање кажњиво, према нашим подацима, до сада комунални испектор никога није казнио, али су више пута опомињани они који су ухваћени да бацају смеће  тамо где то не би требало да раде.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *