Протекле јесени озимим усевима, углавном стрним житима, у Нишавском округу  је засејана тек трећина планираних површина. Ипак, чини се да ће макар те парцеле донети приносе, јер је у претходном периоду било довољно падавина без екстремно ниских температура, што је пријало биљкама. Таква зима допринела је и да услови за пролећну обраду и сетву буду далеко бољи него јесенас.

  • На територији Нишавског округа усеви се налазе у различитом фазама раста, јер је нисање било различито, односно успорено, па негде је до ницањана усева дошло после месец дана. Пољопривредни произвођачи који су посејали под тањирачама и у оптималном року, успели су колико-толико да створе оптималније услове за ницање и раст усева, па се ти усеви налазе већ на трећем или четвртом листу односно на почетку бокорења- каже Саша Станковић из ПСС Ниш.

Како каже Станковић обиласком терена сугерисали су пољопривредницима да ураде прихрану култура.

  • Препорука је била да се прихрана обави одређеном врстом КАН-а, односно у зависности од пХ вредности земљишта. На усевима који су у фази на два листа, а већина усева је у тој фази због касне сетве, нисмо препоручили још увек прихрану култура, јер треба причекати пар дана да се развије трећи, односно четврти лист- каже Саша Станковић, пољопривредни стручњак.

У тој фази, како каже Станковић, културе тада могу најбоље да искористе прихрану, односно апсорпција  азота је најбоља.

Усеви који су скоро сејани изузетно су добро никли на њивама, па су претходне падавине изузетно биле корисне за касну сетву.

  • Јаре сорте пшенице и јечма су у изузетно доброј „кондицији“ и добрих склопова, чак и много бољи у односу на озиме усеве- истиче пољопривредни стручњак Станковић.

Многе штеточине нанеле су штету усевима, па може на поједним пацелама доћи и до пресејавања култура.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *