Од 1.марта почиње мерење нивоа радона у школама и вртићима

У свим школама и вртићима у Нишавском, Пиротском и Топличком округу почеће постављање детектора који мере ниво природног гаса радона каже Драган Гејо начелник Школске управе у Нишу. ОШ „Вук Караџић“ у Дољевцу, али и предшколска установа „Лане“, још увек нису добили детекторе за мерење нивоа радона у објектима. Важно је истаћи, да ови детектори не емитују никакво зрачење већ служе да пруже информације о томе да ли су деца и особље школа и вртића  изложени неком зрачењу.

Школска управа Ниш је добила  330 детектора који ће бити постављени у свим школама и вртићима у сва три округа, а реч је о Пројекту мерења концентрације радона у школама и предшколским установама у Србији који реализује Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије у сарадњи са Међународном агенцијом за атомску енергију.

Како истиче начелник Гејо свака од 120 установа, школа или вртић, добиће два или три детектора, а планирано је да постављање буде завршено до 1.марта. Директори ових установа добиће упутства како се детектори постављају и на којим местима у објекту, а они ће мерити присуство овог гаса током наредна три месеца.

Овим мерењима биће извршена контрола ваздуха у школским и предшколским објектима, а по истеку мерења детектори ће бити послати у лабораторију у Шведској, где ће бити урађена очитавања. Резултати који буду пристигли даће реалну слику да ли има већег присуства овог радиоактивног гаса, за који стручњаци истичу да може изазвати карцином плућа.

Ако је у некој школи или вртићу забележено веће присуство радона управа те школе добиће детаљна упутства како да отклоне овај опасни гас, истакао је Драган Гејо.

Резултати мерења концентрације радона у школама и вртићима биће представљени јавности.  Радон је природан гас без боје и мириса. На отвореном простору је његова концентрација јако ниска, али у затвореним просторијама, радон се може акумулирати у високим концентрацијама. У организам се уноси респираторним путевима и опасан је по здравље.

Овог гаса највише има у приземним просторијама, док на вишим спратовима мање присутан. Тако да ће детектори за мерење присуства радона и његових вредности бити постављени у приземним просторијама школа и вртића.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *