Акција “Читај гласно” сутра у Дољевцу!

Поводом Националног дана књиге,  28. фебруара, на иницијативу Друштва школских библиотекара Србије, и у дољевачкој Основној школи „Вук Караџић“, овај значајан датум биће обележен акцијом “Читај гласно”. Ова акција се по други пут одржава у Србији, а дољевачки ђаци и наставници први пут учествују. Како каже професор српског језика и књижевности Власта Ценић идеја је да покажемо себи, ученицима, али и другим грађанима да је веома важно да читамо и и да је књига најбољи друг.

Јако је важно да читамо, данас је у току школско такмичење „Читалића“, једног међушколског пројекта за оне који воле да читају, а сутра читамо гласно- каже професор Ценић.

Он се нада да ће ова акција заживети у општини Дољевац и да ће и наредне године обележити овај датум.

Симболично у 5 до 12 сутра биће емитована кратка емисија на радију Копријан „Читај гласно“ у којој ће гостовати ученици дољевачке школе који ће слушаоцима прочитати по једну песму, са жељом да кажу да је крајње време да се окренемо неговању књиге и читања, али и културе уопште- истиче Ценић.

Планирају да се чита, не само у школи, већ и на многим јавним местима. Ђцаи ће читати познате стихове и одломке у школској библиотеци, испред Јавне библиотеке, у Дому за стара и инвалидна лица, на пијаци у Дољевцу, фризерском салону… Јер где год путујемо можемо да понесемо књигу, што је и основна идеја и порука ове акције „Читај гласно“.

У овој акцији учествоваће и гости. Ауторка познатог међушколског пројекта Читалићи, Маја Радоман из Алексинца и амбасадорка Читалића, песникиња Виолета Јовић.

Проф. Власта Ценић и ученици

Свој допринос обележавању овог значајног дана даће и радио Копријан јер ће део свог програма, у сарадњи са дољевачким наставницима и ученицима,  посветити овој теми, сутра у 5 до 12 на 94,5 МHz. Такође, данас су гости радио Копријана, поред учесника акције „Читај гласно“ били и ученици осмог разреда, а у разговору са нашим новинарима, презентовали смо рад наше редакције, али и говорили о будућим занимањима, односно о новинарима и новинарству.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *