Да је српска пољопривредна механизација на издисају најбоље ће се видети када почетком априла буду престале да важе старе саобраћајне дозволе и таблице за тракторе, приколице и радне машине! А да би чувене зелене и беле таблице са петокраком заменили, сва пољопривредна механизација мора да прође технички преглед! Ништа то не би било толико страшно да трактори нису стари и по неколико деценија, па многи од њих “на каналу” нису били од почетка деведесетих. Стручњаци процењују да ће више од 60 одсто трактора остати нерегистровано због неисправности, а пишу Вечерње Новости.

Потврде о трајној регистрацији мотокултиватора, радних машина, трактора, бицикала са мотором престају да важе 3. априла ове године. Сва возила која не буду имала нове таблице, од 4. априла сматраће се нерегистрованим. Самим тим, могу бити и на удару саобраћајне полиције, која може да покрене прекршајни поступак. Да би променили таблице, потребно је да прикупе сву потребну документацију, а међу њима је и папир о техничкој исправности. За регистрацију трактора треба издвојити од седам до дванаест хиљада динара.

Тракторе сада треба довести на технички преглед, они се фотографишу и прегледају се на посебном полигону, који је прописан правилником. Обавезно је за сва возила и жуто ротационо трепћуће светло, које има задатак да обавести учесника да је на путу спорије и веће возило. До сада та контрола није била спровођена, јер пољопривредници нису били у обавези.

Један од проблема биће и старе саобраћајне дозволе, које не садрже све потребне податке. Досијеи тих возила загубљени су негде у полицијским управама и то су трактори чак из седамдесетих година.Велики проблем имаће власници трактора који су вршили преправке на трактору попут постављања или скидања кабине, а које нису легализоване. Сигурно је да многи трактори и прикључна возила неће моћи да прођу.
М.Јовановић
Вечерње Новости/www.новости.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *