Централни догађај обележавања две деценије од НАТО бомбадовања СР Југославије биће парада улицама Ниша, у којој ће учествовати војни и полицијски ешелони. У дефилеу ће учествовати врх јединица и технике Војске Србије. Грађани ће у недељу, 24. марта, моћи да виде 1.500 специјалца опремљених најсавременијом опремом, 150 борбених система, налете најмање осам “мигова 29”, као и ратне заставе једница ВЈ из рата 1999. године. Саставни део програма обележавања биће молебан страдалима у бомбардовању, који ће служити патријарх српски Иринеј са свештенством.

Кao место централног обележавања две деценије од НАТО бомбардовања изабран је Ниш, због дубоке симболике разарања и отпора. Овај град је тешко пострадао у налетима НАТО авијације током 78 дана бомбардовања, током којих је на њега изручено 36 товара подмуклих касетних бомби. Као изузетно трагичан дан запамћен је 7. мај 1999. године, када је од ових пројектила живот изгубило 15 цивила, а више од 20 грађана теже и лакше повређено.

НАТО пројектили нису заобишли ни подручје општине Дољевац. 27.мајског јутра, знак за престанак ваздушне опасности оглашен је у 5.30 сати и није се чуо све док НАТО бомбе нису пале у Дољевац. Јак прасак и експлозија одјекнула је у 9 сати и 30 минута, густ дим подигао се изнад “Беопетроловог” сладишта. Злочиначки авиони надлетали су Дољевац и спремали се за нови напад.
Још једна јака експлозија бачене бомбе запарала је небо над овим малим местом.На сву срећу, погинулих и повређених није било, осим материјалне штете.

М.Јовановић
Фото: Слободан Пикула www.zlocinnadsrbima.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *