ЛЕПОТИЦА И ЗВЕР – АНДРЕА ЛЕКИЋ, НАЈБОЉА РУКОМЕТАШИЦА СРБИЈЕ

Андреа Лекић је рођена 6. септембра 1987. године у Београду. Рукомет је почела да игра 2000.године у младим категоријама ОРК Београд. Каријеру је наставила у најтрофејнијем српском клубу – Радничком из Београда, где је провела две сезоне (2005-2007). Са Књаз Милошем из Аранђеловца освојила је прву шампионску титулу у сезони 2006/07. То је уједно била и прва титула Књаз Милоша у историји клуба. После годину дана у Аранђеловцу, лета 2007. године, потписала је уговор са двоструким шампионом Европе – љубљанским Кримом. За четири године у Словенији, стекла је пуну афирмацију и освојила је исто толико дуплих круна са Кримом. За мађарски Ђер потписала је 2011. године као једна од најтраженијих играчица на рукометном тржишту. У првој сезони јој је измакла европска круна у финалу са екипом подгоричке Будућности, али је до највећег успеха у клупској каријери стигла маја 2013. године, када је мађарски шампион Ђер у финалу ЕХФ Лиге шампиона савладао норвешки Ларвик. Освојила је и две дупле круне са Ђером у Мађарској.

Лета 2013.године се одлучила за још један професионални изазов потписом уговора са македонским Вардаром који је рукометној јавности представио озбиљан пројекат стварања новог спортског бренда Македоније. У првих пар месеци постала је лидер тима који се у дебитантској сезони пласирао на први Ф4 турнир Лиге шампиона у Будимпешти. Вардар је у мађарској престоници заузео треће место остваривши тако највећи успех у својој историји. Уговор са македонским шампионкама Андреа је потписала до лета 2019.године.

Дрес сениорске репрезентације Србије први пут је обукла 2006. године као велики потенцијал српског рукомета. Исте године учествовала је и на Европском првенству у Шведској. За државни тим наступала је и на Европским првенствима у Македонији, Данској и Норвешкој, односно, Србији 2012. године када је остварен најбољи резултат на континенталним смотрама – четврто место. Највећи успех у дресу Србије, остварила је освајањем сребрне медаље на Светском првенству у Београду децембра 2013.године. Капитен је од 2011.године.

Највеће индивидуално признање у свету рукомета, Андреа је добила проглашењем за набољу играчицу планете у избору Међународне рукометне Федерације за 2013. годину. Још једном је била номинована за најбољу, две године раније, када је заузела четврто место. Добитница је највећег друштвено-спортског признања у Србији које се добија само једном у животу – Мајске награде. Изабрана је у идеалну поставу Европског првенства 2012. године као најбољи средњи бек. Најбоља играчица Србије у избору Рукометног Савеза Србије за 2012. и 2013. годину. Најбоља играчица словеначке лиге 2011.године. Шест година заредом је бирана за најбољу рукометашицу Србије у избору реномираног специјализованог портала Balkan-Handball.com, од 2008. до 2013.године, а најбоља је била и 2016. Била је МВП Регионалне лиге и Handball Fieste, а четири пута је бирана и за најбољу играчицу са простора бивше Југославије (2009, 2010, 2013, 2016). Почасни је грађанин мађарског Ђера и Врњачке Бање.

Организатор је рукометне академије за децу “Андреа Лекић”, који иза себе има пет успешних издања и озбиљне планове у будућности. Дипломирала је на Факултету за туристички и хотелијерски менаџмент и добила звање дипломираног економисте, а студент је Факултета за спорт.

Подаци и фотографије коришћени са званичне интернет странице Андрее Лекић                 andrealekic.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *