Клинике у Србији почеле да користе лек против маларије “хлорикин” за лечење коронавируса

Клинике у Србији у којима се лече оболели од короне добили су из Инфективне клинике алгоритме (прецизан низ корака) за лечење пацијената. Како се наводи у терапију је укључен и лек против маларије “хлорикин”, о којем се толико прича широм света. О томе је недавно на свом твитер налогу писао и познати српски генетичар др Миодраг Стојковић, речима пуних наде о томе да је група научника у Марсељу извршила клиничка испитивања на основу којих су утврдили да антималаријски лек хидроксихлорохин у комбинацији са антибиотиком азитромицином значајно смањује вирусну инфекцију короне.

У протоколу који прописује Инфективна клиника, а одакле се оболели упућују даље, тренутно прва је КБЦ Драгиша Мишовић. Владимир Ђукић, директор клинике, потврдио је за “Блиц” да пацијенти са Инфективне стижу са преписаном терапијом у којој је и “хлорикин”, лек против маларије.

– Осим “хлорикина” користе се и други антивирусни лекови, а које за пацијенте прописује Инфективна клиника – каже Ђукић.

Лек против маларије налази се и у препоруци Радне групе Министарства здравља Србије за контролу вируса Ковид-19.

– Тежим пацијентима оболелим од корона вируса даје се терапија коју чине лек против маларије, антивирусни лекови који су иначе део терапије против АИДС-а, као и антибиотици – сазнаје „Блиц“ у Клиничком центру у Нишу.

Проф. др Радмило Јанковић, директор Клинике за анестезију и интензивну терапију КЦ у Нишу, каже за “Блиц” да се показало да антималарици механизмом којим убијају изазивача маларије могу да делују и против новог вируса.

– Они нису лек који је замишљен против вируса, али се сад показало да могу да буду делотворни. То је усвојено на нивоу Радне групе као препорука за лечење. Користимо препоручене дозе. То је лек који може бити кардиотоксичан, а зато је и терапија против маларије ограничена на до 20 дана. Тако ћемо га и ми давати у том оквиру да не бисмо направили кардиотоксичност. Зато ту врсту лекова људи никако не смеју да користе на своју руку, већ се искључиво примењују у болницама и под стручним надзором лекара – каже др Јанковић.

Др Јанковић истиче да су протоколи лечења централизовани и да долазе као сугестија Радне крупе и професора Горана Стевановића, с којим је клиника у Нишу у контакту.

– Добили смо ажуриране протоколе на основу светских искустава и започели смо њихову примену. Према препорученом протоколу набавили смо лек “хидроксихлохлорокин”, антималарик, за кога прелиминарни подаци показују да може да буде користан у лечењу корона вируса – каже др Јанковић.

Д.Д/БЛИЦ

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *