Јагоде и ове године oпет „најпрљавије” воће

На листи пољопривредних производа с највећим количинама остатака пестицида ове године нашли се и спанаћ, јабуке, грожђе, брескве, парадајз, целер, али први пут и љута паприка, саопштила Америчка радна група за животну средину

Јагоде су ове године поново прве на листи пољопривредних производа с највећом количином остатака пестицида. У само једном узорку контроле су показале остатке чак 20 различитих пестицида, док је више од 98 одсто узорака јагода, спанаћа, брескви, нектарина, трешања и јабука било позитивно на остатке најмање једног пестицида, показало је истраживање Америчке радне групе за животну средину, непрофитне невладине организације која оваква истраживања спроводи од 2004. године. Истраживање иначе обухвата рангирање 47 најпопуларнијих врста воћа и поврћа у зависности од контаминације пестицидима.

Одмах иза јагода налази се спанаћ у коме је пронађено хемикалија 1,8 одсто више него код других, а онда следе нектарине, јабуке, грожђе, брескве, вишње, крушке, парадајз, целер, кромпир и љута паприка.

Сваки од ових пољопривредних производа био је позитиван на остатке пестицида, и то у већим концентрацијама од осталих производа на листи.

Да би резултати били што веродостојнији, активисти су се током ове акције понашали као купци, куповали су воће и поврће на пијацама, потом га прали, како то обично раде купци, па су га тек онда тестирали.

У извештају који је објавио Си-Ен-Ен наводи се да је и истраживаче ове године изненадило то што се међу „прљавим поврћем” нашла и љута паприка у којој је пронађен остатак отровног инсектицида који може да негативно утиче на нервни систем људи. Како су стручњаци навели, свако ко често једе љуте паприке требало би да набавља органске или да ово поврће пре конзумирања куца, пошто се, наводно ниво пестицида тада смањује. Према организацији, потрошачи који желе да једу прљаву десетину воћа и поврћа требало би да купе органско.

Најважнија препорука ове невладине организације је да се купци све више окрећу органском воћу и поврћу, али се онима који то нису у могућности саветује да пажљиво бирају производе и да их темељно перу. Како кажу, прање свежом водом је врло ефикасно, а пре употребе би требало да се воће и поврће пере најмање 30 секунди.

– Вода је довољна – кажу научници – пошто благи комерцијални биљни препарати нису толико ефикасни како се сматра. Недавно објављена студија Универзитета Амхерст из Масачусетса поново је покренула причу о наводно најефикаснијем средству за уклањање пестицида раствором соде бикарбоне и воде.

Огласили су се и произвођачи свежег воћа и поврћа који кажу да купци могу да буду мирни јер је, како се наводи, и њима најважнији безбедност хране коју продају.

– Потрошачи више него икада имају избор када је реч о свежем воћу и поврћу и могу да бирају шта ће да купе и конзумирају – изјавили су представници Удружења произвођача и трговаца свежим пољопривредним производима.

Упоредо с листом „најпрљавијих” ово удружење објавило је и 15 врста воћа и поврћа које су најчистије. На првом месту је авокадо у коме је као и у узорцима кукуруза шећерца пронађено мање од један одсто остатака пестицида, а онда следе ананас, купус, лук, манго, диња, карфиол и брокула.

Милан Стевић, професор с Катедре за пестициде Пољопривредног факултета у Београду, каже да не чуди то што су јагоде у врху листе јер оне имају кратак период вегетације од цветања до бербе и тешко је испоштовати безбедносне интервале, односно каренцу. Јагода је, каже, у фази зрелости јако осетљива, плод јој брзо расте и сазрева и мора се често третирати посебно против трулежница.

– Јабука која се највише третира, и до двадесет пута због чега би требало да је најризичнија, ипак није тако јер се добар део скоро половина третмана заврши пре него што се формира плод. Последње третирање иде двадесетак дана пре бербе и код ње можемо да скинемо кору. Код јагоде је све то супротно, а код овог плода је покожица изузетно осетљива и пријемчива за пестициде – каже Стевић за наш лист.

Када је реч о прању воћа и поврћа од пестицида и популарним методама попут потапања у соду бикарбону или чишћење раствором сирћета и лимуновог сока, наш саговорник каже да све оно што не може да скине млаз воде тешко да може било шта друго. Посебно када је реч о пестицидима који су већ продрли унутар плода. На питање да ли пестициди могу да се одстране кувањем, како амерички стручњаци препоручују у случају љуте паприке, он каже да је то ван памети јер кувањем те папричице она губи друга својства због којих се конзумира.

– Јако мали број пестицида је термолабилан, па се ни кувањем не могу разградити. Нека и могу, али само у случају појединих врста поврћа која се иначе кувају као што је спанаћ, када се добар део пестицида одстрани – каже професор Стевић. Он додаје да је најважнија стручна и безбедна примена пестицида јер тамо где се то тако ради нећемо имати проблем ни с једном намирницом.

Аутори: Ивана Албуновић / Јелица Антељ, Политика.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *