Филмски сусрети Ниш: Пред публиком и новинарима глумци филмова Изгредници и Проклети пас

Филмски сурети у Нишу без обзира на временске неприлике и даље привлаче велико број гледалаца. Ипак, организатор је публици понудио и резервну опцију, тако да сви који имају карте филмове могу гледати и у Cineplexx-у, без обзира на то што ће се приказивања одржавати и на Летњој позорници у Тврђави, где ће се глумци, по традицији поклонити публици након пројекције.

Традиција је такође да се сваке вечери бира глумац чија је улога у филму који су тада били приказани била најупечатљивија, тако да је после Милоша Биковића, који је био проглашен за глумца прве фестивалске вечери, ту титулу и понео Срђан Жика Тодоровић, за улогу Сергеја у крими комедији Проклети пас, али се на јучерашњој конференцији за штампу, због обавеза, није појавио . За оне који нису погледали филм, радња се врти око једног четвороножног љубимца, због којег Александра, Јована и Марија долазе у сукоб са криминалном бандом, коју води Сергеј, неумољиви нарко дилер. Криминалци бивају доведени у заблуду мислећи да је реч о међународној акцији. Јелена Галовић, којој је ово дебитантска улога, игра једну од три женска лика, носилаца филма, што се на домаћој филмској сцени ретко дешава, а што овај филм, како је  речено на конференцији за медије, издваја од осталих. Филм Проклети пас, настао у приватној продукцији, ипак по мишљењу критике, није филм који може претендовати на високе оцене, али је остварење које вам може пружити 88 минута забаве.

Детаљ са конференције за штампу (Фото:Ј.К.)

Сасвим друга прича дешава се око остварења Изгредници, редитеља Дејана Зечевића, у ком глуме Радован Вујовић, Марта Бјелица, Младен Совиљ и Светозар Цветковић. Овај врхунски трилер, настао у црно-белој техници,  причу плете око троје студената, који радећи на једном експерименталном пројекту, несвесно постају део њега, што покреће низ дешавања, правећи хаос од њихових живота. Светозару Цветковићу поверена је улога њиховог професора, који се не либи да у тренутку када се ситуација измакне контроли, напусти своје студенте. –Друштво у којем данас живимо је крајње деструктивно друштво, што значи да има опасну рушилачку амбицију. Тамо где је био ред настаје хаос, чији смо сви ми данас сведоци и у стварном животу а не само у овом филму. Људи свуда око нас, живе у једно несретно доба, у друштву које се распада као кула од карата, које се не гради, него разграђује, што је и основна тема филма. Као такво, то друштво је најлошија могућа школа за младе генерације које не знају на коју страну да крену. Учећи лоше ствари од оних старијих који су им служили за пример, развијају деструктивне амбиције, које нису само физичке, већ духовне, што је још опасније. Моја улога у овом филму, који је реална слика данашњег друштва, је управо таква. Глумим пофесора који манипулише својим идејама и својим студентима и који се не либи да их напусти у тренутку када дођу до тачке са које нема повратка, рекао је Цветковић новинарима на конференцији за штампу.

Сличног је мишљења и Радован Вујовић, који тумачи једног од троје студената. – Нас троје у филму припадамо изгубљеној и напуштеној генерацији, која нема добар систем вредности, која је препуштена сама себи и која упада у општи хаос и креће путем са којег су шансе за повратак веома мале.

Додала бих, да се у филму ради о младим људима који долазе из потпуно различитих социо-економских средина, али који имају нешто заједничко. То је општа апатија и бес који немају где да усмере, што брише све разлике међу њима, показујући тако да, када цео свет падне у хаос, више није битно ко из ког миљеа долази, јер сви постају исти, напомиње Бјелица.

Додајмо и то да је синоћ одржана  премијера криминалистичког филма Месо, у којем су главни протагонисти Игор Ђорђевић, Вук Костић, Никола Пејаковић, као и хрватска драма Агапе у којој главну улогу игра прослављени глумац Горан Богдан, кога је наша публика гледала и у Сенкама над Балканом, у ком је маестрално одиграо лик терористе Мустафе.

Вечерас ће бити приказана комедија Патуљци са насловних страна са Горданом Кичићем и Борисом Миливојевићем. СФ и љубав се преплићу у енглеском остварењу Едерлези Раизинг узбудлјивој научно-фантастичној причи из блиске будућности, о првој мисији на Алфа Кентаури, који ће публика такође моћи да погледа исте вечери.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *