Филмски сурети Ниш: Изјаве Радоша Бајића и Милоша Биковића

Ниш и околина ових дана су у знаку филмске уметности, јер су овогодишњи Филмски сусрети окупили сву нашу глумачку елиту. Незампаћено интересовање овдашње публике привукли су одлични филмови, од којих се неки премијерно приказују, али и глумачка постава која се у великом броју поклонила прве вечери фестивала љубитељима филмске уметности, који су имали прилику да посете Летњу позорницу на Тврђави у Нишу, где се пројекције одржавају.

Звезде прве фестивалске вечери били су актери филма Јужни ветар, али и овогодишњи лауреат награде „Павле Вуисић“ коју додељује Удружење филмских уметника, Радош Бајић. Имали смо ту част да га међу првима упитамо какав је осећај и колика част када Вас колеге награде за животно дело. – Осећај је, у сваком случају врло пријатан, поговото што имам ту част да добијем награду коју су пре мене добили многи великани српског глумишта. С друге стране моја срећна околност је та што спадам у ретке људе који се баве овим послом, а који су имали прилику да играју поред Вуисића на филму. Подсетио бих да смо нас двојица глумили у филму Бештије, Живка Николића, пре четрдесет година. Иначе, Бајићу ово није прво признање на нишким Филмским суретима. 2011. добио је награду „Она и он“, са колегеницом Љиљаном Стјепановић, за улоге у серији „Село гори, а баба се чешља“, а први пут је на Фестивалу глумачких остварења у Нишу награђен још давне 1976. године.-Прве награде у Нишу добио сам још пре неколико деценија, и то су претежно биле награде публике. Међутим, моје је мишљење да је од награда важније трајање, додаје. Упутан да ли популарност серија које снима последњих година дугује томе што о социјалним темама говори из угла једног просечног Србина, који борећи се са егзистенцијалним проблемима, заборавља друге битне сегменте живота, Бајић каже да се увек трудио и као гумац, али и као продуцент и редитељ да говори о Србији и српском народу, кроз радост, муку и стрепњу, кроз све кроз шта као народ пролазимо или смо пролазили.

Након уручења награде Радошу Бајићу, премијерно је приказан филм Јужни ветар, редитеља Милоша Аврамовића, а готово целокупна глумачка постава филма поклонила се синоћ нишкој публици. То је била прилика да и једног од главних протагониста филма Милоша Биковића упитамо за утиске прве фестивалске вечери и значаја награда које додељују глумци, али и публика. –Нишки фестивал ми је посебно драг, због своје јединствености и посебне атмосфере. Зато радо и ја и моје колеге долазимо у Ниш. Такође, мислим да нама глумцима ништа није драже него када добијамо награде од колега глумаца, али и од публике, јер је прва награда из струке, а друга из срца, те су обе пођеднако значајне, рекао нам је Биковић синоћ.

Фото и текст:Ј.К.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *