Дрога је само смрт! А где је општина Дољевацу тој причи?

Распрострањеност употребе психоактивних суптанци међу младима и стално снижавање старосне границе уживалаца дрога, запрепастило је и уплашило јавност у нашој земљи, нарочито након недавних информација да се сумња да је четворо младих људи за неколико дана умрло од предозирања. Да ова пошаст узима све више маха и да се дрога из градских средина проширила и на сеоско становништво, потврђује и податак да су недавно, према нашим сазнањима и у Дољевцу, у појединим напуштеним просторима пронађени трагови употребе психоактивних супстанци. Због оваквих и сличних случајева надлежне државне институције од полиције, Министратва правде, здравља, до Министарства просвете, а у сарадњи са Канцеларијом за борбу против дрога најављују нове мере.

На територији општине Дољевац, Црвени крст већ више година уназад ђацима основне школе држи предавања на ту тему, а са овом праксом кажу наставиће и у новој школској години, све у циљу подизања свести код деце да дрога може да значи само смрт. У сарадњи и на препоруку Црвеног крста Србије ђацима шестог и седмог разреда лиценцирани предавачи говорили су током прошле школске године о томе, каже за наш портал Данијела Костић из ове установе, а са том праксом истиче наставиће и у наредној школској години, тим пре јер се планира интензивирање оваквих и сличних активности на националном нивоу.- Наша искуства говоре да су не само основци, него млади људи уопште све више информисани о опасностима које им прете од болести зависности, дрога, алкохола и пушења, што је добро. Међутим, морам истаћи да и на нашој територији има података о уживаоцима опојних супстанци, пре свега марихуалне и хашиша, али да је тај проценат далеко мањи од урбаних средина, каже Костићева.

Иначе, у оквиру националне кампање, установљене су три кључне тачке: едукација ученика, кроз емитовање реалних, нецензурисаних снимака, кампања у медијима са националном покривеношћу, усмерена ка родитељима и обиласци установа које збрињавају и лече особе које имају проблеме са зависношћу од наркотика. Током вишегодишњег рада са адолесцентима, младима од 12 до 18 година, најчешћи мотиви за улазак у свет дроге су радозналост, вршњачки притисак и проблеми у породици, истичу стручњаци.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *