Дољевац: Због респираторних вируса вртићи скоро празни, школарци се још увек “држе”

Вирус грипа, као и осталих вирусних инфекција из дана у дан се шири и код нас. Пацијенти са температуром, малаксалошћу, кашљем су и у овом делу земље напунили чекаонице здравствених установа, а испразнили вртиће и предшколске групе, док је ситуација са бројем оболелих, бар на територији општине Дољевац, повољнија код школске деце.
Како је Радио Копријану речено у Предшколској установи „Лане“ ове недеље свега око трећина деце долази у вртић и предшколско. Број малишана у младјим групама због растућег тренда обољевања од респираторних вируса, вишеструко је смањен, додају, и то у Дољевцу и Орљану, док је ситуација нешто повољнија у Пуковцу. И предшколаца је много мање ових дана но иначе у скоро свим одељењима на територији општине Дољевац.
Школарци се, бар за сада, добро „држе“. Наиме, како нам је речено у Основној школи „Вук Караџић“ деце која изостају са наставе има, али њихов број није велики.
Иначе, од обољења сличних грипу у Србији је за последњих недељу дана регистровано 13.442 случајева, што је много више у односу на претходну недељу, када је било 6.020 оболелих, подаци су Министарства здравља. Највише оболелих је у узрасту од 0 до 4 године, а након тога у узрасту од 5 до 9 година.
Уколико број оболелих настави константно да се повећава и током предстојећег распуста, који почиње сутра, а траје до 18.фебруара, из Министарства просвете најављују и разматрање могућности да се распуст продужи. Одлуку о томе, кажу, донеће средином фебруара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *