Данас је Међународни дан младих

Међународни дан младих је годишњи међународни догађај који се слави 12. августа. Први пут обележен 2000. године, дан има сврху да скрене пажњу на проблеме, културна и правна питања омладине, ученика, студената. Не треба га мешати са Светским даном омладине, који Католичка црква организује сваког јула различитог датума.

Дан је замишљен као прилика да се скрене пажња на питања младих широм света. Концерти, радионице, културне манифестације и скупови које организују државне власти и омладинске организације одржавају се широм света у част овог дана.

Према проценама Уједињених нација, половина светске популације је млађа од 25 година. Она се суочава са многим неједнакостима и неправдама. Некоме фали новца за искоришћавање потенцијала, некоме вештина, знања и самопоуздања, а некоме посла. Овај дан треба искористити за признање доприноса младића и девојака широм света развитку друштва. Потребно их је саслушати и укључити у друштво.

Дефиниција омладине варира у односу на контекст у којем се реч налази, за Међународни дан младих узима се универзална дефиниција Организације уједињених нација која за омладинце сматра особе старости од 15 до 24 године. Ипак, она није обавезујућа када је учешће у програмима у оквиру овог празника и служи само у статистичке сврхе.

Као додатна потреба за оваквим даном узима се и чињеница да, према подацима из 2006. године, скоро 85% светске омладине живи у земљама у развоју, што ће до 2025. године порасти на 89,5%. Стога се сматра за неопходно предузимање мера којим би се решили проблеми овог великог дела свеукупне људске популације, посебно на државном и локалном нивоу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *