Да ли је сада право време за куповину огрева?

Лето је тек почело, али високе температуре нису препрека за грађане да већ сада размишљају о огреву за зиму. И  док су цене угља исте као и током грејне сезоне, метар дрва у летњем периоду може да се пазари по око 10 одсто нижој цени. Стоваришта у овдашњем крају добро су снабдевена иако смо још далеко од грејне сезоне. Међутим, занимљиво је да има доста и купаца који трагају за огревом. Купују га унапред и на рате, како би до зиме отплатили већ половину цеха. А цех није мали, јер је за загревање куће од стотину  квадрата за угаљ потребно је око сто хиљада динара, за целу грејну сезону, а некима и више од тога.

Власници  стоваришта објашњавају да цене угља неће бити ниже ако га купујете усред лета, али зато имаћете погодности, попут куповине на неколико рата, а друга погодност је да ће угаљ бити квалитетнији.

Како објашњавају, цене угља зависе од рудничких цена и нису повезане са годишњим добом. – Сад већ годинама држимо исте цене, али је чињеница да последњих година људи све више купују огрев лети.- каже власник стоваришта угља у Дољевцу.

Тону „Косталца“ или „Колубаре“, ових дана, можете пазарити по цени од 10.500 динара, „Ковин“ кошта 12.400, „Вреоци“ 15.500, док  угаљ „Мезграја“ кошта  16.500 динара по тони.

Са друге стране, цена метра дрва варира у зависности од понуде и потражње, па је сада ова врста огрева, код неких продаваца, и до 1000 динара јефтинија него у јеку сезоне.

Тренутна понуда огревног дрвета није велика и кубни метар кошта око 4.500 динара. Услуга сечења се додатно наплаћује, око 500 динара по метру.

На стоваришту „Зенит“ у Медвеђи можете наручи огревно дрво које је већ исечено и сложено на палети од једног кубика. Они у својој понуди имају ситно цепана дрва за ложење шпорета, али и дрво које је припремљено за ложење котлова за централно грејање.

Цена исеченог и сложеног кубика огревног дрвета је 5.300 динара, са превозом на кућну адресу.

М.Јовановић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *