Афричка свињска куга-има ли опасности по људе?

Регистрованих случајева афричке куге, болести која напада свиње, у Србији нема. Међутим, опасност да се ова болест прошири из Румуније и Мађарске постоји. Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде је због појаве афричке куге свиња у земљама у окружењу образовала Регионални центар за спречавање појаве, праћење кретања и контролу те заразне болести на подручју Ветеринарског специјалистичког института Ниш, саопштио је Нишавски управни округ.

Доктор ветерине Горан Стаменковић, власник ветеринаске станице „Ирвас-вет“, каже да је афричка куга  опасна болест  свиња, али да нема опасности по здравље људи.

  • Афричка свињска куга је заправо вирусно обољење које је први пут откривено у Африци, зато се и тако зове, а заправо вирус је присутан код тамошњих животиња, али оне не обољевају за разлику од наших домаћих животиња које обољевају и последице ове болести су погубне за свињски фонд. – каже у изјави за радио Копријан др Горан Стаменковић.

С обзиром да се ради о вирусу, а вирусна обољења се не лече, а не постоји ни вакцина, па уколико би дошло до ширења ове болести на нашим просторима последице би била катастрофалне, јер се болесне животиње убијају, али и остале свиње у газдинству, без обзира да ли су оболеле или не.

  • Уколико дође до појаве ове болести на нашим просторима дошло би и до велике економске штете јер се и заражене и здраве свиње убијају због спречавања и сузбијање заразе. Узрочник болести није зоноза, значи не преноси се на човека, а животиње се најчећше заразе овим вирусом преко убода крпеља, комарца или преко дивљих свиња. Период инкубације је од 5 до 15 дана, али некада траје и до 50 дана до појаве првих симптома- каже др Стаменковић.

Узрочник најпре напада тонзиле, па касније напада лимфне чворове, слезину и коштану срж, што значи да прво напада имунолошки  систем животиње, који онеспособи, и онда долази до наглог размножавања тог вируса у крви оболеле свиње и бојаве болести.

  • Клинички се болест манифестује црвенилом и крварењем по стомаку и екстремитетима свиње,  долази до отежаног и убрзаног дисања и повишене температуре. Нема опасности по здравље човека, али ова болест носи велику економску штету- закључије доктор ветерине.

Он је апеловао на ловце у дољевачком крају, да сваку устрељену дивљу свињу, најпре прегледа доктор ветерине, па затим да се улов изнесе са ловишта.

  • Надам се да ће ловци озбиљно схватити опасности које носи ова болест. Уловљену, односно устрељену животињу, требало би да прегледа ветеринар пре него се однесе са ловишта. Кључну улогу у ширењу афричке куге свиња имају људи, па апелујем на све да поведу рачуна – каже др Стаменовић.

На крају разговора, доктор ветерине Стаменковић још једном подсећа да је афричка куга свиња вирусно обољење за које не постоји лек, нити вакцина, али осим дивљих и домаћих свиња од ње не обољевају људи и друге животиње.

М.Јовановић/Радио Копријан

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *