Све мање паса луталица у општини Дољевац-апел власницима да стерилишу псе!

На подручју општине Дољевац избарана је ветеринарска станица „Ирвас-вет“ из Орљана да обавља послове зоохигијене.  Како каже Горан Стаменковић доктор ветерине, власник „Ирвас-вет“-а, напуштене псе, након хватања, они стерилишту, вакцинишу и чипују и сви заинтересовани грађани могу да удоме псе који се код њих налазе. Они, такође, преузимају старог, болесног или агресивног пса на захтев власника, али и врше бесплатну стерилизацију паса.

  • Псом, односно мачком луталицом сматра се пас, односно мачка када се без водича затекне ван куће , односно дворишта држаоца. Када ухватимо пса луталицу, након прегледа доктора ветерине, да је пас у добром здравственом стању и да може да се социјализује, подвргава се хируршком захвату односно стерилизацији. Након стерилизације пас остаје код нас око 5 дана, у нашем прихватилишту, и ако се нико не јави да га удоми ми морамо да га вратимо на место хватања. Али пас који напусти наше прихватилиште је чипован, уредно вакцинисан од беснила и паразита, и видно обележен траком, односно розе траком ако је женка, а плавом ако је мужјак.  – каже др Стаменковић у изјави за радио Копријан.

Сваки ухваћени пас се евидентира, добија здравствену листу, у коју се уписују и количине апликованих медикамената, као и постоперативне терапије, а по чиповању и вакцинисању се уводи у базу података односно у централни регистар. Др Стаменковић каже да власници паса и мачака треба да буду одговорни и да стерилишу животиње  како не би смо стално били сведоци напуштених или убијених штенаца или мачића.

Такође, власници паса могу да  позову њихове надлежне службе путем телефона 018/4819-677 ако желе да стерилишу пса, који ће након хирушког захвата бити опет враћен власнику.

  • Проблем паса луталица у нашој општини је евидетан. Наше екипе на терену стално апелују на власнике паса да се одговорно понашају и да је стерилизација животиња једина мера смањења популације паса, а тиме и напуштених животиња. Нестерилисани пси луталице, поготову, мужјаци, када се окупе у чопору, понекад буду  агресивни и нападају случајне пролазнике- истиче др Стаменковић.

Он додаје да је чињеница  да женке после стерилизације мењању понашање, али та промена је увек позитивна. Умиљатије су, мирније и немају потребу за лутањем у циљу тражења мужјака за време терања. Такође се смањује ниво агресивности међу јединкама истог пола јер се отклања разлог за наметење доминације. Кастрирани пси имају мање жељу да лутају, обележавају територију и врше доминацију над својим чопором и нама.

  • Ми се трудимо да ухватимо све псе луталице у нашем крају, али морате бити и свесни чињенице да стално имамо и прилив нових паса луталица, јер неодговорни власници их довозе из других места или градова – каже власник Ирвас-вет-а.

На крају разговора додаје да фокус треба да буде на начину побољшања бриге о животињама и повећању стопе удомљавања паса у нашем друштву. Он је још једном апеловао на грађане да се јаве ветеринарској станици „Ирвас-вет“ у Орљану путем телефона 018/4819-677 или 063/8552-683 ако су заинтересовани да удоме псе или да стерилишу животиње како би смо избегли повећање броја луталица, али и нехуманог односа према кућним љубимцима.

Аутор:М.Јовановић

Фото:Ј.Козомара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *