BLIC : Porodica Soylemez iz Turske otvorila je fabriku u Žitorađi i DOBILA “CRVENI PASOŠ”

Vlada Srbije nedavno je donela rešenje o prijemu u srpsko državljanstvo Kerema i Abdulvahapa Soylemeza, vlasnika turske kompanije Soylemez Rubber & Plastic, koja je u Žitorađi otvorila fabriku koja proizvodi delove za automobilsku industriju, saznaje “Blic Biznis”.

To praktično znači da srpske vlasti nastavljaju praksu, koja je prisutna poslednjih godina, da stranim investitorima pored subvencija kao podsticaj za otvaranje pogona, daje i naš crveni pasoš, čime im pokazuju da uvažavaju njihova ulaganja.

Tako će pored turskog, članovi porodice Soylemez, imati i srpsko državljanstvo a osnov za ovakvu odluku daje i Zakon o državljanstvu. U članu 19 ovog dokumenta jasno je definisano da srpski državljani mogu da postanu i oni stranci čiji bi “prijem u državljanstvo Republike Srbije predstavljao interes za Republiku Srbiju”.

Drugim rečima, Vlada je procenila da Kerem i Abdulvahap Soylemez ispunjavaju zakonske uslove odnosno da je davanja državljanstva ovim privrednicima u interesu Srbije. Reč je o privrednicima koji su na srpkom tlu od 2017. godine kada su u Žitorađi otvorili fabriku koja proizvodi delove za automobilsku industriju. Tu su došli na osnovu sklopljenog sporazuma sa Vladom Srbije koja im je kao podsticaj da u ovoj nerazvijenoj opštini otvori pogon, dala subvencije u iznosu od 1.120.000 evra. Ta podsticajna sredstva su im data u tri tranše, 2017, 2018. i 2019. godine a njihova obaveza je bila da u trogodišnjem periodu zaposle najmanje 160 radnika na neodređeno vreme. To su i uradili a postoje planovi da u narednom periodu prošire proizvodnju i povećaju broj zaposlenih.

Naš izvor iz Nemanjine 11 tvrdi da upravo to što su ispunili sve obaveze iz ugovora i što njihova fabrika značajno doprinosi ukupnim privrednim i izvoznim rezultatima, Vlada je procenila da ima osnova da se Keremu i Abdulvahapu Soylemezu da srpsko državljanstvo.

– Ovi strani investitori su sve preuzete obaveze iz sporazuma sa Ministarstvom privrede ispunili. Vrlo je važno što su oni otvaranjem pogona u Žitorađi značajno rešili i problem nezaposlenosti u ovoj opštini. Zaposlili su više od 160 ljudi a u planu imaju da proširenjem nekih proizvodnih linija u narednom periodu taj broj bude čak 500. Davanje srpskog pasoša je podsticajna mera da te svoje planove ostvare i ostanu na našim prostorima jer i druge zemlje regiona su bile zainteresovane za njihova ulaganja. Srpsko državljanstvo se ne daje samo privrednicima, već i sportistima, umetnicima, i mislim da su po članu 19 Zakona o državljanstvu oko 200 stranaca dobili srpske pasoše – kaže naš izvor.Inače, na listi stranaca koji su dobili srpski pasoš je i američki milijarder Ronald Vejn Barkl, koji je jedan od najistaknutijih investitora u sektorima maloprodaje, distribucije, tehnologije, kao i u industriji zabave, sporta i ugostiteljstva. Tu je i Matar Suhail al Daheri ključni čovek za investicije u Srbiji emiratskog šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, koji u našoj državi ima nekoliko kompanija. Vlasnik crvene putne ispravu postao je i bivši premijer Rumunije Viktor Ponta ali tajlandska premijerka Jingluk Šinavatre, koja je dobila državljanstvo Srbije nakon što je u svojoj zemlji osuđena na pet godina zatvora zbog korupcije. Pasoše imaju i neki svetski glumci poput Ralf Fajnsa, Stivena Sigal, ali i brojni sportisti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *