БЛИЦ : Породица Соyлемез из Турске отворила је фабрику у Житорађи и ДОБИЛА “ЦРВЕНИ ПАСОШ”

Влада Србије недавно је донела решење о пријему у српско држављанство Керема и Абдулвахапа Соyлемеза, власника турске компаније Соyлемез Руббер & Пластиц, која је у Житорађи отворила фабрику која производи делове за аутомобилску индустрију, сазнаје “Блиц Бизнис”.

То практично значи да српске власти настављају праксу, која је присутна последњих година, да страним инвеститорима поред субвенција као подстицај за отварање погона, даје и наш црвени пасош, чиме им показују да уважавају њихова улагања.

Тако ће поред турског, чланови породице Соyлемез, имати и српско држављанство а основ за овакву одлуку даје и Закон о држављанству. У члану 19 овог документа јасно је дефинисано да српски држављани могу да постану и они странци чији би “пријем у држављанство Републике Србије представљао интерес за Републику Србију”.

Другим речима, Влада је проценила да Керем и Абдулвахап Соyлемез испуњавају законске услове односно да је давања држављанства овим привредницима у интересу Србије. Реч је о привредницима који су на српком тлу од 2017. године када су у Житорађи отворили фабрику која производи делове за аутомобилску индустрију. Ту су дошли на основу склопљеног споразума са Владом Србије која им је као подстицај да у овој неразвијеној општини отвори погон, дала субвенције у износу од 1.120.000 евра. Та подстицајна средства су им дата у три транше, 2017, 2018. и 2019. године а њихова обавеза је била да у трогодишњем периоду запосле најмање 160 радника на неодређено време. То су и урадили а постоје планови да у наредном периоду прошире производњу и повећају број запослених.

Наш извор из Немањине 11 тврди да управо то што су испунили све обавезе из уговора и што њихова фабрика значајно доприноси укупним привредним и извозним резултатима, Влада је проценила да има основа да се Керему и Абдулвахапу Соyлемезу да српско држављанство.

– Ови страни инвеститори су све преузете обавезе из споразума са Министарством привреде испунили. Врло је важно што су они отварањем погона у Житорађи значајно решили и проблем незапослености у овој општини. Запослили су више од 160 људи а у плану имају да проширењем неких производних линија у наредном периоду тај број буде чак 500. Давање српског пасоша је подстицајна мера да те своје планове остваре и остану на нашим просторима јер и друге земље региона су биле заинтересоване за њихова улагања. Српско држављанство се не даје само привредницима, већ и спортистима, уметницима, и мислим да су по члану 19 Закона о држављанству око 200 странаца добили српске пасоше – каже наш извор.Иначе, на листи странаца који су добили српски пасош је и амерички милијардер Роналд Вејн Баркл, који је један од најистакнутијих инвеститора у секторима малопродаје, дистрибуције, технологије, као и у индустрији забаве, спорта и угоститељства. Ту је и Матар Сухаил ал Дахери кључни човек за инвестиције у Србији емиратског шеика Мухамеда бин Заједа ал Нахјана, који у нашој држави има неколико компанија. Власник црвене путне исправу постао је и бивши премијер Румуније Виктор Понта али тајландска премијерка Јинглук Шинаватре, која је добила држављанство Србије након што је у својој земљи осуђена на пет година затвора због корупције. Пасоше имају и неки светски глумци попут Ралф Фајнса, Стивена Сигал, али и бројни спортисти.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *