У насељу Русна радови на изградњи цркве полако се приводе крају. Црква биће посвећена летњем Светом Николи који се прославља 22.маја, дан када су мошти овог светитеља пренете из Мире у Бари.

Са изградњом цркве се почело на иницијативу мештана овог насеља, а највише захваљујући залагању Мише Илића. Како каже Илић некада је постојала црква у овом месту која је изгорела, али мештани су и даље посећивали то место и палили свеће. Након много година покренута је иницијатива за изградњу храма, а уз помоћ добротвора и локалне самоуправе овај објекат ће бити отворен за вернике 22.маја ове године.

Како каже председник општине Дољевац Горан Љубић локална самоуправа издвојила је око 1,5 милиона динара, он је, као један од добротвора, донирао остатак средства за завршетак радова.

  • Планирано је да радови буду готови до 15.маја, а већ седам дана касније, 22.маја, на празник овог светитеља храм буде и свечано отворен. Завршени су унутрашњи радови, односно малтерисање зидова, кров је завршен, а ових дана треба да стигне и ограда- истакао је председник Љубић.

Према његовим речима дрвена улазна врата су наручена и ускоро ће бити постављена, ових дана почеће и радови на спољашњости цркве, а упоредо биће и прикључена струја.

  • Радујем се што ће радови бити готови према плану и року који смо одредили и већ једно дете из Русне чека крштење у овом новом храму. Планирано је и да, касније, буду осликани и зидови цркве, али коначну одлуку о томе даће Епископ нишки- рекао је председник општине Дољевац.

Јелена Илић, мештанка Русне, не крије задовљство што је ово мало место са око 200 становника добити цркву и сви се радују брзини којим се изводе радови.

Ово здање иначе, простире  се на више од 60 квадрата и припадаће Црквеној општини Брестовац.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *