Удружење „Сачувајмо пчеле” и Фитосанитарна инспекција Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде, укључени су у акцију заштите пчела у Србији од тровања опасним материјама, а траже и помоћ МУП-а и измену закона. Акција ће трајати током читаве пчеларско пашне сезоне, а казне су огромне ако се лабораторијском анализом утврди да је биље третирано опасним отровом, неоникотиноидом. Овом апелу придружило се и Друштво пчелара „Топлички цвет“ из Житорађе. Владимир Пејчић, председник овог друштва, које окупља пчеларе из Житорађе и Дољевац, каже да пољопривредни произвођачи треба да поведу рачуна приликом заштите инсектицидима засада воћа како не би дошло до помора пчела. Према његовим речима за сада нема регистрованог већег помора пчела у Дољевцу и Житорађи.

Пејчић је подсетио пољопривредне произвођаче да је законом забрањено прскање воћа у време цветања препаратима који су отровни за пчеле.

  • Прскање воћа инсектицидима треба обавити када је биљка у прецветавању односно када две трећине цветова са биљке отпадне, то значи да је цвет опрашен и пчела га више не посећује.  Такође, прскање треба обавити у поподневним сатима- истакао је Пејчић.

Он је додао да тренутно нема регистрованог већег помора пчела у Дољевцу и Житорађи сем спорадичних случајева у Лукомиру, Речици и Житорађи. Пчелари из ових места пријавили су мање угинуће пчела када је била актуелна сезона прскања шљиве.

  • Инсектициди који се користе за заштиту воћних засада уништавају пчеле без обзира да ли су системски или контактни. Воћари праве грешку када биљку прскају у пуном цвету. Они тада не наносе само штету пчелама већ утичу на принос воћа. Јер ако нема пчела да опраше цветове, принос воћа може бити вишеструко умањен, према неким проценама и до 60 одсто- истакао је Пејчић.

Он је апеловао на  пољопривреднике да прскање обављају после 17 сати инсектицидима контактног карактера против шљивине осе. Овим поступком пчеле неће бити угрожене, односно отроване, а биљка ће бити заштићена од болести и штетних инсеката.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *