За подршку ученицима у припреми завршног испита покренут портал еВежбаоница

За подршку ученицима осмог разреда у припреми за завршни испит Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, покренули су нови портал еВежбаоница (evezbaonica.zvkov.gov.rs) на коме ученици могу да решавају задатке и провере своје знање.

Портал је креиран у сарадњи са Е-управом и професорима са Математичког факултета у Београду и Факултета организационих наука у Београду.

На порталу ученици могу пронаћи задатке из седам предмета – српски језик/матерњи језик, математика, физика, хемија, биологија, географија и историја. Задаци су распоређени према тежини на три нивоа – основни, средњи и напредни ниво, а саставЉени су на основу образовних стандарда.

Поред задатака на српском језику, на порталу се налазе и задаци на осам језика националних мањина – албанском, босанском, бугарском, мађарском, румунском, русинском, словачком или хрватском – те ученици на свом наставном језику могу да приступе еВежбаоници и да одговарају на захтеве у задацима.

Подсетимо, ученици осмог разреда распустили су се у петак протекле недеље, а малу матуру, ове године, полагаће 27,28 и 29.јуна. Првог дана полагаће, у времену од 9 до 11 сати, тест из српског односно матерњег језика, другог у истом термину завршни тест из математике, а трећег дана решаваће комбиновани тест са питањима из историје, географије, биологије, хемије и физике.

Прелиминарни резултати биће обављени 1.јула, а коначни 5.јула. Предаја листе жеља биће омогућена од 30.06. до 06.07. електронским путем, односно 06.07. и 07.07. непосредно у основној школи. Бодови остварени на основу успеха у средњој школи сабрани са бодовима оствареним на завршном испиту представљају укупан број бодова са којим се уписује ученик.

Распоред ученика по школама биће објављен 13.јула након чега следи упис ученика у средње школе – електронским путем од 14-20. јула, односно 14 и 15.јула непосредно у школи.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *