Волонтери поделили помоћ угроженима у Доњем Црнатову и Вољчинцу

У Доњем Црнатову код Житорађе  и у Вољчинцу  уручена је  помоћ мештанима, чија су домаћинства претпрела штету услед поплаве која се у овом крају догодила пре седам дана. Они су добили пијаћу воду, дезинфекциона средства, храну, средства за личну хигијену, одећу и обућу, а помоћ су претходних дана прикупили одбори Странке слободе и правде. Укупно су овом приликом волонтери из Ниша обишли двадесет најугроженијих домаћинства у којима је и двадесеторо деце.

  • Пробудио сам се у понедељак ујутро у пет часова и када сам покушао да изађем из куће нисам могао, јер је вода дошла скоро до горњих врата. На моју срећу стамбени део куће је издигнут, па вода није ушла у тај простор, али ми је поплавила подрум са зимницом, пољопривредну механизацију, све што сам имао. Одувек овде живим, дешавало се да дође до поплаве, али никада нисмо видели оволику воду- сведочи Милован Савић.

И остали  потврђују да су се сами изборили са свим оним недаћама које су дошле након поплаве. Они још увек немају воду за пиће, јер су им бунари потопљени. О дезинфекцији просторија које су биле под водом и не мисле, као ни о храни за стоку која је уништена, само немоћно слежу раменима.

  • Други пут смо у овом селу, јер смо пре пар дана долазили и донели пакете помоћи. Ово је страшно. Како кажу мештани, 70 одсто површине села било је поплављено. Људи су остали без механизације, хране, а најгоре од свега је то што их нико ниједном није обишао из локалне самоуправе. Они су препуштени себи- каже Јелена Милошевић, један од волонтера и учесника акције.

Њену причу, да нико из локалне самоуправе није изашао на терен и да су мештани сами помоћу пумпи које имају вадили воду из својих подрума, просторија, потврђују и они. Како каже, ево већ је седми дан, а никог од надлежних нису видели.

Ипак, председник општине Иван Станојевић каже да су  представници локалне самоуправе обишли ово место као и сва остала угрожена.

  • Није истина да не реагујемо. Свако ко се јавио да је угрожен је сагледан како смо могли. Ја сам и обишао то село. Истина је да нису имали воду, али  смо захваљујући предузећу „Наисус“  обезбедили и  цистерну са пијаћом водом и она иде по терену- казао  је Станојевић.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *