Влада Швајцарске помаже реализацију пројекта у Житорађи

У оквиру програма Swiss PRO у наредних годину дана биће реализован 21 пројекат у циљу успостављања ефикасног и одрживог система социјалне заштите на локалном нивоу.

Уз подршку Владе Швајцарске вредну 240.000 евра и допринос локалних самоуправа у износу од око 73.000 евра биће повећани доступност и квалитет услуга социјалне заштите за више од 1.400 грађана и грађанки из рањивих друштвених група.

Локалне самоуправе ће самостално или у партнерству са центрима за социјални рад, домовима здравља или другим локалним самоуправама реализовати пројекте у области пружања услуга помоћи у кући, саветодавних и социо-едукативних услуга, терапијских услуга које укључују сензорну собу, као и један пројекат којим се обезбеђује предах смештај за особе са инвалидитетом.

Реализацијом ових пројеката биће побољшан положај и социјална укљученост припадника рањивих група, пре свега старијег становништва, одраслих особа са инвалидитетом, деце са инвалидитетом и њихових породица, деце и младих са сметњама у развоју и проблемима у понашању, као и корисника социјалне заштите из руралних подручја.

Подршку за унапређење социјалне заштите добиле су следеће локалне самоуправе: Житорађа,  Ариље, Бабушница, Бела Паланка, Ивањица, Крупањ, Лозница, Медвеђа, Мионица, Нови Пазар, Пожаревац, Прокупље, Рашка, Ражањ, Рековац, Сјеница, Сурдулица, Свилајнац, Шабац, Топола, Ужице и Жагубица, а корисници пројеката биће и становници Блаца, Куршумлије и Пожеге.

Пројекти су одабрани у оквиру јавног позива под називом „Снаге удружи, подршку пружи“ који је трајао од 3. марта до 22. маја 2020. године и био отворен за 96 градова и општина из региона Шумадије и западне Србије и региона Јужне и источне Србије.

Програм предвиђа подршку Владе Швајцарске у развоју општина кроз унапрређење доброг управљања и социјалне укључености. Иначе, активности програма обухватају унапређење владавине права на локланом нивоу, јачање друштвене кохезије и повећање одговорности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *